Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Mobilní bazénové zastřešení - princip funkce - Seriál Zastřešení bazénů

12. 10. 2012

Jak jsme si již řekli v krátkém popisu možných variant zakrytí bazénu stávají se mobilní kryty nejčastějším řešením zastřešení u bazénů v našich klimatických podmínkách.

Princip funkce mobilního zastřešení

Než se dostaneme k principu funkce tohoto typu, dovolte mi krátkou návštěvu u rodiny s bazénem s tímto zastřešením.

Je pátek ráno. Celá rodina odjíždí do práce, děti do školy. Dopoledne je sice pod mrakem, přesto i sebemenší sluneční paprsky pomocí solárního efektu ohřívají vzduch pod zastřešením a od tohoto vzduchu se ohřívá i voda v bazénu. Jako první se domů vracejí děti. Promiňte, skoro už dospělí a s touhou se vykoupat. Slunce je stále střídavě za mraky tak ponechají zastřešení nad bazénem a pro vstup k bazénu využijí některé vstupní dveře. V pokročilejší hodině se vracejí z práce i rodiče. Už se těší na odpolední kávu na terase u domu. Slunce si mezitím probojovalo cestu mezi mraky a začalo pořádně topit. Touhu osvěžit se ve vodě dostávají i rodiče. Při vstupu pod zastřešení se však setkávají s velice teplým vzduchem pod krytem. Proto otevírají ještě před ponořením do vody všechna dvířka. Manžel po vykoupání vyráží na krátkou projížďku na kole se synem. Mezitím manželce přijíždí sestra i s malými dětmi. Sluníčko se pohybuje již po téměř čisté obloze, pod krytem začíná být nesnesitelné teplo. Obě ženy tedy odsouvají celé zastřešení mimo bazén. Během chvilky již děti dovádí ve vodě. Manžel se synem se vracejí z projížďky. Sluníčko je již nad obzorem, voda v bazénu je však příjemně teplá. Vzduch se pomalu ochlazuje. Dostat však děti z bazénu je nad lidské síly. Rodiče tedy zatáhnou zastřešení nad bazén, zapadající slunko ještě stačí ohřát vzduch pod krytem na příjemnou teplotu. Děti jsou šťastné za toto prodloužení jejich dovádění. Nastává čas večeře a konec koupání. Celou rodinu i s návštěvou čeká posezení u ohně. To zda se někdo koupal během noci nebudeme zjišťovat. Řekněme, že všichni spali. I přesto však víme, že zastřešení celou noc bránilo naakumulovanému teplu aby uniklo během nočního ochlazení zpět do okolí.

Přiznávám se. V tomto případě se jedná o vymyšlený příběh s cílem názorně Vám představit variabilitu zmiňovaného řešení. Samozřejmě není nutností abyste během dne několikrát se zastřešením manipulovali, záleží pouze na Vašich přáních a požadavcích.

Nyní tedy zpět k vysvětlení principu funkce.

Mobilní zastřešení je složeno z několika samostatných segmentů. Jejich počet je závislý na požadované délce zastřešení. Jednotlivé segmenty jsou vyrobeny tak aby mohlo docházet k jejich teleskopickému zasouvání do sebe. Jednodušeji řečeno, jeden segment je největší a každý další je o něco menší aby mohl zajet pod ten větší. Názorně je to zobrazeno na obr.1.
 Segmenty – teleskopické zasouvání
Obr. 1 Segmenty - teleskopické zasouvání (archiv autora)



Segmenty lze dle konkrétního řešení různými konstrukčními prvky „ svázat" k sobě. Tím vznikne jeden celek, který lze vysunovat a zasunovat jako např. funguje teleskopická anténa u rádia nebo rybářské teleskopické pruty. Dle konkrétních požadavků není problémem řešit požadavek zatahovat část zastřešení na jednu stranu a další část na druhou. Stačí pouze „nesvázat" dva hraniční segmenty například uprostřed celého zastřešení. Celý systém je velice variabilní, záleží vždy na důkladném prodiskutování Vašich představ a technických možnostech.

Pro umožnění posunu jednotlivých segmentů jsou na spodních bočních příčkách instalována kolečka. Kolečka mohou jezdit po kolejišti nebo rovnou po okolním povrchu ( např. po dlažbě). Podle toho hovoříme o kolejnicovém nebo bezkolejnicovém systému.


Kolejnicový a bezkolejnicový systém
Obr.2 Kolejnicový a bezkolejnicový systém (J.F.C. CZ a.s., Bazény Desjoyaux, s.r.o.)



Důležité je vždy po jakémkoliv přesunutí segmentů provést jejich aretaci. Výrobci používají mnoho systémů. Aretace zabraňuje nežádoucímu posunutí segmentů například při poryvu větru atd. Tím zabráníte poškození zastřešení nebo dokonce vzniku úrazu.

*** Pozor: Nikdy nezapomínejte zaaretovat jednotlivé segmenty po jakémkoliv přesunutí. ***

Nízké diskrétní nebo vysoké podchozí zastřešení?

Jednou z prvních otázek, před kterou budete postaveni, bude zda zvolit nízké diskrétní nebo vysoké podchozí zastřešení. Volba je věcí předpokládaného využití, estetiky a v neposlední řadě také financí.

Nízké zastřešení se vyznačuje svou nenápadností a přitom plní všechny požadované funkce. Výjimkou je pouze nemožnost pohybu vzpřímeného dospělého člověka pod krytem. Většina nízkých zastřešení dosahuje ve standardních variantách výšky oblouku mezi 80 - 140 cm. Tato výška závisí i na rozpětí oblouku. Čím větší rozpětí, tím větší výška. Při této výšce se zastřešení stává integrovanou součástí nejen Vašeho bazénu, ale i okolí domu. Možná se Vám však zdá i tato výška jako příliš vysoká. Většina výrobců, zvláště těch renomovaných, Vám při požadavku ještě nižšího zastřešení vysvětlí, že další snížení by již bylo na úkor nosnosti konstrukce, případně někdy i zhoršeného posuvu segmentů. Většinou Vám tedy tento požadavek až na výjimky nesplní. Ne proto, že by nechtěli, ale nechtějí Vám slíbit něco co je z technického hlediska nevhodné.

Díky variabilitě vstupních dveří lze i u těchto nízkých typů zajistit velmi pohodlný vstup do bazénu. Zvláště vhodné jsou boční dveře, ale o tom již podrobněji v jiné kapitole. Koupání bez omezení je samozřejmostí i v takto zastřešeném bazénu. Uvědomme si , že při plavání nám nad hladinu vyčnívá vlastně jen hlava. Při těchto výškách zastřešení máme dokonce i rezervu pro vzpřímení v mělčí části bazénu.

Skutečností je, že převážná část zákazníků, zejména v našich regionech, volí právě tato nízká zastřešení. Často je k tomu vede požadavek nezakrýt si výhled a vidět i přes zastřešení na zahradu nebo do krajiny.

Příklad nízkého a vysokého podchozího zastřešení
Obr.3 Příklad nízkého a vysokého podchozího zastřešení (J.F.C. CZ a.s)



Podchozí, vysoké zastřešení je pořizováno z důvodu pohodlného pohybu pod krytem kolem bazénu. Vlastně se již jedná o prostornou bazénovou halu, kde již lze umístit i stolek s židlemi, případně květiny. Bazén se tak stává vítaným místem relaxace po větší část roku. Pro pohodlný pohyb a dostatek místa bývá tedy zastavěná plocha zastřešením větší než u nízkého provedení. Vzhledem k rozměrům bývá však podchozí varianta finančně náročnější než nízká.

DALŠÍ INFORMACE K ZASTŘEŠENÍ BAZÉNŮ NAJDETE ZDE .

 


www.zastresenibazenu.info

Zdroj článku: Zastřešení bazénů

Zastřešení bazénů - obálka

autor: Jan Šesták





 



Štítky: Mobilní zastřešení bazénu, Střecha bazénu
Rubriky článků