Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výběr velkých investičních zakázek českých firem v zahraničí

29. 8. 2012

Výběr velkých investičních zakázek, které v posledních letech získaly či v současnosti připravují české firmy v zahraničí (řazeno podle výše kontraktu; přepočet na koruny podle kurzů platných v době sjednání nebo oznámení zakázky):

80 miliard korun - Slovensko - ČEZ
Česká elektrárenská společnost ČEZ hodlá spolu se slovenskou státní společností JAVYS postavit v areálu nynější elektrárny v Jaslovských Bohunicích novou jaderný zdroj s instalovaným výkonem 1200 až 1750 megawattů. Podle informací slovenské ministerstva hospodářství z loňského května bude nová elektrárna stát zhruba 3,3 miliardy eur (80,7 miliardy korun).


76 miliard korun - Rusko - ALTA
Brněnská skupina ALTA měla být podle smluv z léta 2008 jedním z hlavních dodavatelů stavby Prioskolského železnorudného těžebního kombinátu v západním Rusku. Nový důl chtěl vybudovat ruský Magnitogorský metalurgický kombinát. Hodnota projektu byla tři miliardy eur (asi 76 miliard Kč), avšak jeho realizace byla v roce 2009 kvůli hospodářské krizi zastavena.


40 miliard korun - Rusko - OHL ŽS
V prosinci 2011 byla během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze uzavřena smlouva o výstavbu zhruba 390 kilometrů dlouhé železniční trati na Urale. Tu postaví české firmy pod vedením brněnské OHL ŽS. Objem kontraktu je více než 1,5 miliardy eur (skoro 40 miliard korun). Stavby by měla být dokončena v roce 2015.


39 miliard korun - Bosna a Hercegovina - ČEZ
Elektrárenská společnost ČEZ podepsala v květnu 2007 s Republikou srbskou v Bosně a Hercegovině dohodu o vytvoření společného podniku pro plánovaný energetický projekt za 1,4 miliardy eur (přibližně 39 miliard korun). Projekt zahrnoval výstavbu nové uhelné elektrárny Gacko II., modernizaci stávající elektrárny Gacko I. a rozšíření těžby v přilehlém uhelném dole. V roce 2009 se ale ČEZ z projektu stáhl.


28 miliard korun - Rusko - Alta
Zástupci brněnské firmy Alta a uralských strojíren Uralvagonzavod podepsali na jaře 2007 dohodu o zvýšení dodávek pro rekonstrukci ruského závodu na Urale na miliardu eur (asi 28 miliard korun).


24,8 miliardy korun - Rusko - Unis
Brněnská společnost Unis dnes podepsala smlouvu na první etapu modernizace krasnodarského závodu na zpracování ropy. Unis je projektantem, dodavatelem závodu a zpracuje celé technologické řešení. Hodnota kontraktu je jedna miliarda eur (asi 24,8 miliard korun)


17,8 miliardy korun - Vietnam - SKEX
Česká exportní společnost SKEX (nástupce firmy Škodaexport) podepsala v říjnu 2011 závazné memorandum s vietnamským partnerem DLGL o výstavbě tří vodních elektráren s celkovým výkonem 500 megawatt. Objem kontraktu by měl přesáhnout jednu miliardu dolarů (17,8 miliardy korun).


17 miliard korun - Jemen, Džibutsko - CZMT
Česká strojírenská společnost CZMT uzavřela v srpnu 2008 kontrakt se společností Middle East Development v hodnotě 700 milionů eur (17 miliard korun). Dodat měla technologické celky pro výstavbu železárny, cementárny a elektrárny v Jemenu a Džibutsku. Od prosince 2009 je však firma CZMT v úpadku.


10 miliard korun - Slovensko - Škoda JS
Klíčovým dodavatelem významné části technologického zařízení při dostavbě 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce se stala plzeňská Škoda JS. Kontrakt má hodnotu více než deset miliard korun.





autor: ČTK



Rubriky článků