Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Asfaltové šindele charBIT

24. 8. 2012

Asfaltové šindele jsou populární a lehkou krytinou. Svým charakterem, parametry a variabilitou použití vytvářejí spolehlivé hydroizolace i v klimaticky exponovaných oblastech, a to jak na nových střechách, tak i na rekonstruovaných.

logo Charvát
Charvát, a.s.
Družstevní 289
517 42 Doudleby nad Orlicí
tel.: +420 494 383 431
email: info@charvat.cz


I zde ale v drtivé většině případů platí, že nelze srovnávat podezřele levné šindele a šindele vyrobené ke spokojenosti zákazníka, za které si ale musíme připlatit. Většinou poznáte rozdíl poměrně brzy. Velmi levné šindele mohou začít ztrácet ochranný posyp, předčasně stárnou a stávají se velmi křehkými apod.

Také není od věci zmínka, že lidé v zemích, ve kterých se často využívají asfaltové šindele (USA, Kanada, Belgie apod.), jsou zvyklí čas od času přidat další vrstvu šindele na tu původní, takže nepovažují tento materiál za věčný.

charBIT, klasický asfaltový šindel bobrovka (červený mix)
charBIT, klasický asfaltový šindel bobrovka (červený mix)

Asfaltové šindele se používají za určitých podmínek pro střechy od sklonu min. 15° do cca 85°.


Struktura asfaltových šindelů charBIT

Asfaltové šindele jsou vyráběny v souladu s evropskou normou. Výroba a skladba asfaltových šindelů je velmi podobná výrobě a skladbě asfaltových hydroizolačních pásů. Vyrábějí se na samostatném výrobním zařízení vysekáváním ze speciálního asfaltového pásu určeného pro šindele. Nosná vložka je ze skelné rohože, která zajišťuje dobré mechanické vlastnosti šindele a umožňuje dokonalé prosycení asfaltem. Vzhledem k tomu, že je nenasákavá, nedochází k trouchnivění, plesnivění a rozpadu nosné vložky, čímž se významně prodlužuje životnost šindele. Asfaltová směs, použitá k výrobě, je z asfaltu oxidovaného. Spodní strana je opatřena jemným minerálním posypem. Na vrchní straně šindele, opatřené zaválcovanými granulemi barveného granulátu, jsou aplikovány lepící termobody, tvořené speciální asfaltovou směsí.

Struktura asfaltových šindelů charBIT

Vrchní (ochranný) posyp - barvený granulát, slouží jednak jako estetická záležitost, hlavně je ale ochranou před slunečním zářením pro asfaltovou hmotu.
Spodní posyp - např. jemný písek, slouží jako separační vrstva, takže chrání šindele před slepením v balení a zároveň chrání šindel před nechtěným nalepením na dřevěné bednění.
Aby bylo spojení šindelů mezi sebou co nejvíce funkční, tzn. aby nedošlo k proniknutí vody pod krytinu, jsou šindele vybaveny lepícími termobody aktivovanými teplem (u některých šindelů je nutné z lepících termobodů strhnout navíc ještě ochrannou fólii).

Struktura asfaltových šindelů charBIT



Pokládka asfaltových šindelů charBIT

Fixace šindele na střeše se provádí mechanickým kotvením - hřebíky se širokou hlavou. Každý výrobce si určuje počet mechanických kotev a jejich rozmístění pro daný typ a tvar šindele. Počet kotevních prvků se může lišit i v závislosti na sklonu střechy. Nosnou konstrukcí pro krytinu z asfaltových šindelů je vždy plnoplošné bednění ve formě prkenného nebo deskového záklopu. Asfaltové šindele není možné montovat na latě.
Důležité pro pokládku šindele je počasí. Ideální dobou pro pokládku je druhá polovina jara a začátek léta, kdy již jsou teploty dost vysoké na to, aby se aktivovaly lepící termobody na šindelích a zároveň rozumné teploty k tomu, aby se dalo při montáži na krytinu šlápnout a nepoškodit krytinu zašlápnutím posypu do asfaltové hmoty. Uvažovat se dá ještě o začátku podzimu. Rozhodně se ale vyhněte zimě a konci podzimu, kdy se lepící termobody vlivem chladného počasí už neslepí. Do jara se zanesou nečistotami, a když už budou teploty pro aktivaci lepících termobodů šindele příznivé, nebudou se moci šindele pro vnesené nečistoty dostatečně slepit. Nespojená krytina tak nebude plnit svou hydroizolační funkci - voda může vzlínat pod krytinu. Za minimální požadavek pro aktivaci a slepení lepících termobodů lze považovat dlouhodobější teplotu nad 5°C.
Další informace, tj. technologický postup ke správné pokládce asfaltových šindelů, naleznete v každém balení šindelů anebo na www.charvat.cz.

charBIT, klasický asfaltový šindel obdélník (hněd mix)
charBIT, klasický asfaltový šindel obdélník (hněd mix)



Doplňky asfaltových šindelů charBIT

Za hlavní doplněk lze považovat podkladní pás. Podkladní pás pod šindele slouží jako srovnávací vrstva a také jako pojistná hydroizolace (zejména při nižších sklonech střech).
K asfaltovým šindelům charBIT dodáváme také podkladní pás vlastní značky - charBIT V13 pískovaná. Jedná se o asfaltový pás s nenasákavou nosnou vložkou. Investoři, kteří využijí jako pojistné hydroizolace pásy s nasákavou vložkou, např. A330 H nebo R330 H, se mohou velmi brzy dočkat nemilého překvapení v podobě zvlněné krytiny. Způsobí to právě nasákavá nosná vložka. Nerovnosti se s největší pravděpodobností už nesrovnají.

Na trhu je také kompletní sortiment odvětrávacích prvků. Ukončovací prvky střechy, tzn. závětrné lišty, okapnice, lemování, jsou téměř výhradně plechové. Pro napojení na oplechování se většinou využívá asfaltových nebo jiných tmelů.

Pokud se rozhodnete pro krytinu z asfaltových šindelů, je vhodné vybírat nikoliv podle ceny, ale podle toho, jakou dobu značka na trhu existuje a jakou má pověst. Neváhejte a zvolte českou kvalitu.

 

 


autor: Charvát/krytiny-strechy.cz



Rubriky článků