Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V Číně staví vily na střechách výškových budov

20. 8. 2012

Originálním způsobem řeší architekti nedostatek stavebních pozemků v rychle se rozvíjejících čínských městech. Ve městě Ču-čou v provincii Chu-nan vyrostly nedávno čtyři luxusní vily na střeše nákupního centra. Píše o tom deník The Sun.


Přelidněná průmyslová metropole Ču-čou, která je druhým největším městem v provincii Chu-nan, má jeden milion obyvatel a je označována za hlavní město čínských lokomotiv, poněvadž je klíčovým centrem výroby čínských vysokorychlostních vlaků. Ceny nemovitostí se zde za posledních pět let více než ztrojnásobily.

Projektanti proto přísně dbají na to, aby ani kousek volného prostoru nepřišel vniveč. Využita tak byla i střecha osmipatrového velkoobchodního centra pro prodej obuvi Jiutian International Plaza.

Ču-čou mohutně investovalo do městské zeleně a v roce 2008 bylo jmenováno jedním ze 34 čínských "zahradních měst". Příklad si z něj berou i další lokality. Peking kupříkladu loni vydal nové nařízení, podle nějž mají mít domy nižší než 45 metrů s méně než 12 patry, které byly vybudovány v uplynulých 20 letech, zelenou střechu osázenou vegetací, uvedl deník China Daily.

Extravagantně umístěné vily v Ču-čou nicméně vyvolaly obavy veřejnosti o bezpečnost jejich užívání. Plánovači ale ve středu potvrdili, že výstavba byla legální. Domky mají v budoucnu sloužit jako kanceláře pro zaměstnance realitní firmy.

 

 

autor: ČTK



Rubriky článků