Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Peníze na zateplení ze Zelené úsporám už má 65.000 domácností

23. 7. 2012

Státní fond životního prostředí (SFŽP) poslal dotace z programu energetických úspor už 65.000 žadatelů. Celkem z 20 miliard korun, které Česko získalo prodejem emisních kreditů zejména Japonsku, vydal na zateplování či modernizaci vytápění v privátní sféře 15,7 miliardy korun. Od počátku roku se podle posledních dat fondu vyřizování žádostí výrazně zrychlilo. Od ledna domácnosti inkasovaly víc než pět miliard.

Po spuštění programu v roce 2009 bylo vyplaceno 3,3 milionu korun, o rok později to byly dvě miliardy, loni 8,6 miliardy korun, za letošní půlrok to je již 5,1 miliardy korun, informuje fond na svém webu. Z údajů podle tiskové zprávy vyplývá, že většina žadatelů úpravy na domech provedla a pro příští zimu mohou očekávat rapidní snížení výdajů na vytápění.


Letos fond nabídne peníze na zateplování i veřejnému sektoru. Žádosti na příspěvky na zateplování veřejných budov vyřadil ze Zelené úsporám loni, když se ukázalo, že na všechny žadatele se nedostane. Aby stát uspokojil alespoň všechny domácnosti, převedl do Zelené úsporám například i peníze vybrané na likvidaci autovraků.

S dotacemi na energetické úspory počítá ministerstvo životního prostředí i po ukončení Zelené úsporám v prosinci letošního roku. Nový program by měl vzniknout do konce příštího roku, hospodařit bude příští rok s polovinou z výnosu prodeje emisních povolenek v aukcích, v rozpočtu se hovoří o 1,4 miliardy korun.

V dalších letech tento podíl zřejmě klesne, protože podle návrhu zákona schváleného vládou v uplynulém týdnu půjde od roku 2014 třetina z poloviny výnosu určené na ochranu životního prostředí do modernizace rozvodných sítí a úspor v průmyslu. Nová obchodovací pravidla pro emisní povolenky budou platit po sedm let, za tu dobu mají dražby vynést na zateplování domácností větší obnos, než kterým disponovala Zelená úsporám. Letos končící program byl ale čtyřletý.

Pro dotace navazující na populární program budou platit také nové limity. Rozhodně nebudou moct žadatelé získat od státu až 65 procent celkových nákladů na projekt. Program se ale bude nově zřejmě týkat i novostaveb a veřejných budov.




autor: ČTK



Rubriky článků