Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Česká ekonomika ztrácí dech,v květnu klesl průmysl i stavebnictví

11. 7. 2012

Dnes zveřejněná statistická data podle analytiků ukazují, že česká ekonomika ztrácí dech. Průmyslová výroba v tuzemsku v květnu poprvé od listopadu 2009 meziročně poklesla, a to o 2,4 procenta. Stavebnictví v květnu zrychlilo pokles na 3,5 procenta z 2,7 procenta v dubnu a zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 23,1 miliardy korun, uvedl Český statistický úřad.

"Jakkoliv se jedná z pohledu vnější rovnováhy o pozitivní výsledek, pomalá tempa růstu exportů a importů jsou znakem hospodářského oslabování," komentoval dnes zahraniční obchod analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Podle ČSÚ vzrostl v květnu vývoz o 2,8 procenta a dovoz klesl o 1,1 procenta. Pokles dovozu přitom statistici zaznamenali poprvé od prosince 2009.


Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se v květnu naplnila hrozba stagnace objemu českého vývozu. "Další měsíce mohou přinést i snížení celkového obratu zahraničního obchodu. Pokud navíc připočteme i vysokou základnu obratu zahraničního obchodu z druhé poloviny loňského roku, tak celkové snížení objemu zahraničního obchodu dostává zcela jasné obrysy," upozornil Novák.

Na ekonomické problémy eurozóny doplácí při své závislosti na vývozu také tuzemský průmysl. "Při návratu recese do eurozóny byl dopad na český průmysl jen otázkou času. V předchozích měsících držel celkové statistiky nad vodou automobilový průmysl, nicméně i ten již citelně zpomalil tempo růstu. V květnu se jeho produkce meziročně zvýšila pouze o 0,5 procenta," uvedl analytik David Marek z Patria Finance.

Za celý rok očekávají analytici stagnaci průmyslové výroby. "Pesimismus mírní údaje o nových zakázkách, kde došlo k meziročnímu zvýšení o 4,2 procenta, a mírné zvýšení indexu nákupních manažerů. Otázkou je, zda se reálná ekonomická situace skutečně o něco zlepší," poznamenal Marek.

Málo peněz v ekonomice a extrémně slabá domácí poptávka ovlivňuje i stavebnictví. "Nejhůře je na tom oblast dopravní infrastruktury, ani výstavba bytů a rodinných domů na tom není o moc lépe," uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.





autor: ČTK



Rubriky článků