Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmysl v ČR v dubnu zrychlil růst, stavebnictví zpomalilo pokles

6. 6. 2012

Dnešní statistické údaje ukázaly českou ekonomiku v poměrně dobrém světle. Průmyslová výroba v dubnu zrychlila meziroční růst na 2,2 procenta po březnovém zvýšení o desetinu procenta, stavební výroba výrazně zpomalila meziroční pokles a zahraniční obchod skončil přebytkem 22 miliard korun.



Ilustrační foto - stavebnictví

"Český průmysl v dubnu příjemně překvapil. Meziroční růst o 2,2 procenta je dvakrát rychlejší tempo, než jsme čekali. Co se týče struktury růstu, je obrázek podobný jako v předchozích měsících. Průmyslovou výrobu táhne autoprůmysl, propadá se komerční elektronika," uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že i když se průmyslu daří a nepropouští se, nečekají průmyslové firmy příliš silné měsíce.

Výsledek zahraničního obchodu může být pro některé odborníky podle Vladimíra Pikory z Next Finance mírným zklamáním, protože se očekával vyšší přebytek. "Já se však domnívám, že ČR může být spokojená. Ve chvíli, kdy globální ekonomika ochlazuje, jsme dokázali zvýšit vývozy o 8,4 procenta. To je úctyhodný výkon," upozornil.

Stavební výroba výrazně zpomalila meziroční pokles na 2,7 procenta z revidovaných 6,1 procenta v březnu.

autor:ČTK



Rubriky článků