Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Bytů je přebytek, výstavba by se měla snížit

1. 4. 2012

Bytů je na tuzemském trhu zejména vzhledem k výkonnosti ekonomiky přebytek. Česko by mělo korigovat své představy o bytové výstavbě na zhruba polovinu. Vyplývá to ze závěrů studie, kterou zpracoval Institut regionálních informací (IRI). Snížení bytové výstavby v ČR na úroveň cca 20 až 25 tisíc bytů ročně v nejbližších letech představuje podle IRI logickou korekci nadměrné a dlouhodobé expanze.

ilustrační foto

"Jde zejména o to, co může reálně naše ekonomika unést. Původní úvahy, které uváděly potřebu výstavby 40 až 50 tisíc nových bytů ročně, by měly být revidovány na přibližně poloviční počty," uvedl Milan Polednik z IRI. Dotace státu by se už podle něj neměly orientovat na plošnou expanzi bydlení, ale spíše na sociální podporu potřebným.

Redukce výstavby nepředstavuje problém z hlediska systému bydlení a sníží tlak na veřejné výdaje i soukromé investice. "V krizi je to přirozená věc," uvedl Polednik.

Předpokládaný pokles bytové výstavby je podle Polednika pozitivní. Přebytek kapacit se bude v dalších letech zmenšovat, a tím bude vyvolávat menší tlak na pokles cen nemovitostí, který stále hrozí. Snížení rozsahu bytové výstavby současně neznamená pokles úrovně bydlení. "Je to narovnání nenormálního stavu, který panoval," řekl.

Podle údajů sčítání lidu z roku 2011 bylo v Česku 3,8 milionu obydlených bytů. "Ve skutečnosti je jich ale obydlených výrazně více," uvedl Polednik. Podle IRI by mělo být v roce 2025 cca 4,4 milionu bytů.

autor:ČTK



Rubriky článků