Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Majitelé domů dál usilují o možnost výpovědi bez udání důvodu

9. 3. 2012

Majitelé domů v Česku dál usilují o zavedení výpovědi z nájemního bytu bez udání důvodu. V souvislosti s tím chtějí také prosadit nový zákon o sociálním bydlení. Lidem, kteří mají nikoli vlastní vinou problémy s úhradou nákladů na bydlení, by měl pomoci stát, ostatním obce. Na setkání s novináři to dnes řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) Tomislav Šimeček. Reakci zástupců nájemníků ČTK shání.


Obce jsou podle Šimečka dosud vlastníky bytového fondu v tržní hodnotě přes 500 miliard korun a jen výnos z pronájmu tohoto majetku ve výši dvou procent ročně jim prý může vynášet kolem kolem deseti miliard za rok. "Mají tedy víc než dostatek prostředků na omezenou pomoc i těm v zaviněné nouzi, kde naše ústava vyžaduje jen zajištění základních životních podmínek, to je přespání a stravu," uvedl Šimeček. Lidem v nezaviněné nouzi by měl pomoci s úhradou nákladů na bydlení stát.

Zákon o sociálním bydlení i výpověď bez udání důvodu prosazují majitelé domů už několik let. "Návrhy zapadly, protože dosud neproběhla deregulace nájemného a je tu spousta zájmových skupin, které mají proti zákonu námitky," poznamenal předseda OSMD. "V nedávné době jsem ale dostal zprávu od pana ministerského předsedy, že je tento přístup blízký názoru vlády a zejména TOP 09 a ODS, a proto jsme se zapojili do procesu přípravy nového zákona o sociálním bydlení," dodal Šimeček.

Návrh OSMD počítá s tím, že všichni v nezaviněné nouzi budou na základě žádosti zajištění adresnou, dočasnou a pravidelně přezkoumávanou státní dávkou tak, aby nemuseli na přiměřený bytový standard v místě bydliště a zaměstnání vydávat víc než 25 procent příjmů domácnosti.

Podporu pro své návrhy chtějí vlastníci domů získat také prostřednictvím kongresu Mezinárodní organizace majitelů nemovitostí, který dnes začal v Praze. Předseda tuzemského OSMD je viceprezidentem této organizace.












autor: ČTK



Rubriky článků