Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výroba cementu loni rostla, letos cementáři odhadují pokles

28. 2. 2012

Tuzemská výroba cementu se loni zvýšila o 15 procent na 3,8 milionu tun. Prodej stavebniny na domácím trhu vzrostl o pět procent zhruba na tři miliony tun. Údaje zveřejnil Svaz výrobců cementu ČR. Cementáři odhadují, že kvůli útlumu stavebnictví zažije obor letos pokles.ilustrační foto


























 

 

 

 

 

.

"Při podrobnějším zkoumání je patrné, že optimismus není na místě," řekl ČTK k loňským výsledkům Jan Hrozek, předseda představenstva společnosti Českomoravský cement. Spotřeba cementu podle něj rostla díky tomu, že kvůli povětrnostním podmínkám bylo zahájení řady staveb posunuté z roku 2010 na loňský rok. "V prvním čtvrtletí meziročně vzrostla spotřeba cementu o více než 30 procent. Tento nárůst se v dalším období již neopakoval," dodal šéf Českomoravského cementu.

Loni se dařilo vývozu českého cementu do zahraničí, zvláště do Polska. Loni k severním sousedům směřovalo z Česka 263.441 tun cementu, což je meziročně zhruba 2,5násobek. Celkem se export tuzemské stavebniny v roce 2011 zvýšil o 46 procent na 842.793 tun.

Loňské oživení bylo podle Hrozka pravděpodobně jen přechodným jevem. "Zastavila se investorská příprava dopravních staveb. Rovněž fondy na opravy a rekonstrukce mají omezené možnosti. Bytová výstavba po oživení z roku 2011 bude pravděpodobně stagnovat. Náš odhad pro letošní rok je pokles spotřeby cementu o zhruba o pět procent, čímž bychom se dostali zpět na výsledek roku 2010," uvedl předseda představenstva Českomoravského cementu.

Mezi největší výrobce cementu v Česku patří společnost Českomoravský cement z německé skupiny HeidelbergCement, francouzský koncern Lafarge produkující cement v Čížkovicích u Lovosic, výrobu stavebniny ve východočeských Prachovicích provozuje švýcarský Holcim, v Hranicích na Moravě vyrábí firma z německé skupiny Dyckerhoff.





autor: ČTK



Rubriky článků