Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebnictví se k růstu nevrátí asi ani příští rok

15. 2. 2012

Propad tuzemského stavebnictví bude letos eskalovat, k růstu se odvětví pravděpodobně nevrátí ani v roce 2013, soudí většina ředitelů tuzemských stavebních podniků. Pokles tržeb očekávají v oboru tři ze čtyř firem. Výsledky průzkumu mezi šéfy stavebních společností dnes zveřejnily společnosti CEEC Research a KPMG Česká republika.

ilustrační foto

"Vyhlídky českého stavebnictví jsou pesimistické především kvůli chybějícím finančním zdrojům na straně veřejné poptávky a restriktivnímu přístupu k financování nového developmentu na straně bank," uvedl partner KPMG ČR Pavel Kliment.

Letošní pokles odvětví má být podle stavařů výraznější než v roce 2011. V minulém roce se výkon českého stavebnictví snížil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 3,1 procenta.

Novou výstavbu komerčních budov jako jsou kanceláře nebo obchodní centra omezují přísné podmínky bank pro získání úvěrů, soudí generální ředitel developerské skupiny Crestyl Omar Koleilat. "Proto se domnívám, že stavební aktivita bude v této oblasti malá, nicméně se trh pravděpodobně začne trochu hýbat a v roce 2013 bychom pak mohli zažít začátek stavby komerčních projektů ve větším množství než nyní," řekl šéf Crestylu.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš na dnešním diskusním setkání uvedl, že z trhu zmizelo poměrně velké množství malých a středních firem. Další stavební podniky jsou podle něj na pokraji krachu, mnohé nemají na splácení závazků, hodně stavbařů zvýšilo počet nezaměstnaných.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni meziročně snížil o 5,9 procenta, vyplývá z oficiálních statistik.

autor:ČTK



Rubriky článků