Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vláda chce propojit stavební spoření s důchody a školným

30. 1. 2012

Vláda se chystá propojit dotované stavební spoření s penzijní reformou. Lidé by pak mohli využít státní podporu ze stavebního spoření pro zabezpečení na stáří. V plánu je i to, že příspěvek bude možné použít na úhradu školného. Změny by měly začít platit v roce 2014, píšou Hospodářské noviny (HN).


Návrh chce ministerstvo financí předložit v prvním čtvrtletí. "Vláda zvažuje rozšířit využití státní podpory stavebního spoření i na účel zabezpečení stáří. Po skončení povinné šestileté doby spoření by si tak lidé mohli převést státní příspěvek do třetího pilíře," řekl deníku náměstek ministra financí Radek Urban. Mnozí lidé by tak k příspěvku do penzijního fondu, jenž bude od příštího roku 2760 korun ročně, mohli získat dalších až 2000 korun.

Návrh má podporu také u opozice. "Už v minulosti jsme ze stavebního spoření chtěli financovat vzdělání a je to vhodné i pro penzijní připojištění," sdělil HN předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle Urbana by případné změny němely dopad na výdaje státu na stavební spoření. Ty letos klesnou asi na pět miliard korun.

Na počátku loňského září Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila hlasy koalice vládní návrh na omezení státní podpory stavebního spoření. Podpora klesla na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňují se úroky z vkladu.

Ministerstvo financí také původně chtělo, aby státní podporu stavebního spoření mohli od roku 2013 získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení, nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Právě stavebním spořitelnám se nový návrh na rozšíření účelovosti na penzijní připojištění a školné líbí. "Tyto úvahy odpovídají státem obvykle financovaným oblastem ve vyspělých zemích. Stavební spoření se pro tyto účely hodí," řekl HN tajemník Asociace stavebních spořitelen Jiří Šedivý.







autor: ČTK



Rubriky článků