Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Cihly letos podraží až o osm procent

24. 1. 2012

ilustrační fotoZatímco v posledních letech se ceny stavebních materiálů nijak výrazně nezvyšovaly, letos čeká zájemce o stavbu zdražování. Kromě nárůstu DPH dojde se zvýší ceny i u samotného stavebního materiálu. Například u cihelných produktů lze předpokládat zdražení až o osm procent. ČTK to řekl Jan Krampl, obchodní ředitel největšího českého výrobce cihlářských produktů společnosti Heluz.

"Hlavním důvodem zdražení je nárůst cen energií, které jsou k výrobě cihel nezbytné. I přes to, že nám využití nejmodernější techniky umožňuje vyrábět efektivně, a původně jsme se zdražováním nepočítali, navýšení cen energií v letošním roce je tak výrazné, že jej bude nutné promítnout do prodejních cen," uvedl Krampl.

Ti, kdo potřebují materiál na stavbu, nebo už vědí, z jakého materiálu chtějí na jaře stavět, mohou ušetřit tím, že využijí zimních slev, které trvají obvykle do února nebo poloviny března.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. podle předběžných výsledků hospodaření za rok 2011 vykáže obrat 1,5 miliardy korun. Rok by po předchozí ztrátě měla ukončit s mírným ziskem. Heluz se v roce 2010 propadl do ztráty 17,7 milionu korun po zisku 64 milionů Kč v roce 2009. Tržby za prodané vlastní výrobky a služby se loni meziročně zvýšily asi o 14 procent na 757 milionů korun. Na export šla pětina zboží.

Společnost koncem roku koupila areál cihelny Kryry na Lounsku. Zatím ho využívá především jako distribuční sklad, plánuje zde ale další investice a obnovení výroby. Do dvou let tam chce vytvořit 60 nových pracovních míst.

Společnost Heluz vznikla v roce 1992. Vlastní osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde je sídlo společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, roletových překladů a cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích u Prahy je cihelna a panelárna.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelněizolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní rolety a žaluzie, keramické stropní panely, cihelné komíny, cihelné obkladové pásky a nepálené cihly.

autor:ČTK



Rubriky článků