Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ve stavebnictví se od ledna změní pravidla úhrady DPH

1. 12. 2011

Na stavební firmy a developery čeká od začátku roku 2012 změna pravidel při placení daně z přidané hodnoty. Objednatelé stavebních a montážních prací, kteří jsou plátci daně, budou muset v rámci takzvaného přenesení daňové povinnosti nově DPH přiznat a zaplatit. ČTK to dnes zjistila z webu ministerstva financí. Stát se snaží novým opatřením zabránit daňovým únikům.

ilustrační foto

"Opatření se dotkne zejména developerů a stavebních firem. Základní změna spočívá v tom, že dodavatel vystaví fakturu bez DPH. To přizná a finančnímu úřadu zaplatí přímo objednatel. Pro podnikatele je podstatné, že ve fakturách budou namísto DPH uvádět informaci, že daň je povinen přiznat objednatel," řekl ČTK právník Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře VDNU Legal.

Dosud systém podle Novotného fungoval stejně jako v jakémkoli jiném odvětví, kdy daň fakturuje dodavatel a přijaté DPH pak odvádí státu. Odběratel tedy platí dodavateli fakturu včetně DPH.

Pro stavební firmy přinese změna více papírování. "V neposlední řadě bude tento nový DPH režim znamenat také nárůst administrativních činností, neboť poskytovatel i příjemce budou povinni vést speciální evidenci, v níž budou vykazovat stavební a montážní práce, a tuto evidenci budou podávat elektronicky na finanční úřad," upozornil odborník na daně společnosti KPMG Česká republika Petr Toman.

Větší firmy se změny nebojí. "Pro velké a střední stavební firmy by neměla být změna problém, pokud mají dostatečně velké administrativní zázemí. U malých firem bez dostatečného administrativního zázemí může způsobit značné komplikace a následný únik do šedé zóny," řekl ČTK generální ředitel stavební a realitní skupiny Trigema Marcel Soural. Zkomplikování života drobným stavařům daňová změna přinese také podle mluvčí developerské firmy Passerinvest Group Hany Gottwaldové.

Vyšší nároky na administrativu při kontrole daňových dokladů připustil i finanční ředitel developerského holdingu Finep Štěpán Havlas. "Na druhé straně nám zavedení této legislativní změny umožní stabilizovat firemní cash flow a celkově se zjednoduší systém inkasa a vratek DPH. Z tohoto důvodu vnímáme tento krok jako velmi pozitivní," uvedl.

Stavitel bytů Ekospol upozornil i na další riziko. "Z hlediska cash flow může mít negativní dopad v případech, kdy povinnost odvést DPH vznikne dříve než bude splatnost faktury dodavateli," poznamenal mluvčí Ekospolu Karel Zeman.

Stát si od nového patření slibuje, že omezí daňové úniky. "Modelovým případem daňového úniku je účelově založené s.r.o., které vystaví fakturu a obdrží platbu. DPH z této platby už ale neodvede státu, protože například zkrachuje. Finanční úřad tak DPH nikdy neobdrží, ale objednatel si ho od státu nárokuje zpět," uzavřel Novotný z VDNU Legal.

autor:ČTK



Rubriky článků