Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průzkum nákladů na bydlení - vlastní bydlení vs. pronájem

7. 11. 2011

ilustrační foto

Náklady na bydlení ve vlastním domě či bytě jsou podle průzkumu výrazně nižší než v pronajatém. Do 7000 korun se s náklady na bydlení vejde 60 procent domácností žijících ve svém domě či bytě, ale už jen 40 procent domácností, které bydlí v pronajatém domě, a 35 procent domácností žijících v nájemních bytech.

Z průzkumu vyplývá, že tuzemské domácnosti platí měsíčně za bydlení nejčastěji 5000 Kč až 10.000 korun. Kolem 25 procent domácností zaplatí částku mezi 5000 až 7000 korunami, asi 27 procent pak 7000 až 10.000 korun měsíčně.

"Lidé v produktivním věku se s měsíčními náklady na bydlení snáze vypořádají než domácnosti, které tvoří lidé v důchodovém věku, u nich je situace již horší," uvedl Tomáš Macků z agentury Ipsos.

Náklady na bydlení představují největší zátěž pro seniory žijící v pronajatých bytech. Celá čtvrtina lidí ve věku 60 až 65 let dá na bydlení 40 až 60 procent z měsíčních příjmů domácnosti. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu společnosti Ipsos Tambor.

"Ve chvíli, kdy člověk končí s profesními aktivitami a nastupuje k vyplácení starobního důchodu, dojde k razantnímu poklesu jeho příjmů. Náklady, včetně těch na bydlení, však zůstávají ve stejné výši jako v jeho aktivním pracovním období. Vlastní bydlení se tak ukazuje jako 'štít', který lidi chrání ve stáří před chudobou," sdělil ekonom a expert Světové banky pro finanční služby a ochranu spotřebitele Tomáš Prouza.

Agentura Ipsos uskutečnila výzkum v říjnu 2011 na reprezentativním vzorku populace ve věku 18-65 let. Celkem výzkumníkům odpovídalo 1038 respondentů.

autor:ČTK



Rubriky článků