Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vlastnictví domu nemusí znamenat výpověď z nájmu

5. 11. 2011

Pokud má nájemník další byt či dům, nemusí to automaticky znamenat možnost výpovědi z nájmu. Rozhodl tak Ústavní soud (ÚS), když se postavil na stranu nájemníků v jednom z pražských domů s regulovaným nájemným, které se majitelé pokusili vypovědět z nájmu s odkazem na to, že mají vlastní dům a chalupu. Uvádí to v dnešním vydání deník Právo.























Podle mluvčí soudu Jany Pelcové, ale nesouvisí s nedávným verdiktem Nejvyššího soudu, který v podobné věci také vyšel vstříc nájemníkům. „Není to žádný precedens, šlo o specifický případ," řekla Pelcová v Právu.

Jádrem sporu byl fakt, že nájemníci v době trvání nájemní smlouvy získali vlastní dům s bytovou jednotkou několik kilometrů za Prahou a rekreační chalupu. Na základě toho majitelé pražského domu podali žalobu na výpověď z nájmu bez nároku na zajištění náhradního bytu. V domě za Prahou přitom bydlela na základě řádného nájmu jiná rodina a rekreační stavení bylo nevhodné k celoročnímu užívání.

Obvodní soud v Praze žalobu na výpověď z nájmu zamítl s tím, že po nájemnících nelze požadovat, aby rodině v domě za Prahou dali výpověď a sami se tam nastěhovali, stejně tak po nich nelze chtít, aby se přestěhovali do chalupy bez vodovodu a kanalizace.

Majitelé domu spor nakonec dotáhli až k Nejvyššímu soudu, který jim také nevyhověl. Soudci ÚS v čele s Miloslavem Výborným jejich argumentaci rovněž smetli ze stolu.










autor: ČTK

Rubriky článků