Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Realitní investice v Česku se letos zvýší až čtyřnásobně

26. 8. 2011

Investice do podnikatelských nemovitostí v Česku budou letos pravděpodobně až čtyřikrát vyšší než v roce 2010. Tehdy investoři v Česku za kancelářské budovy, obchodní centra a skladové areály utratili kolem 480 milionů eur, tedy asi 12 miliard korun. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield.
 


"Očekáváme, že výsledky za celý rok 2011 budou přibližně čtyřikrát vyšší než loni, protože zahraniční investoři jsou si vědomi dobrých podmínek pro investování v České republice," uvedl vedoucí investičního oddělení společnosti Cushman & Wakefield v České republice a na Slovensku James Chapman.

Motorem růstu realitních investic jsou letos v Česku zatím zahraniční investoři, kteří se podíleli na 90 procentech všech obchodů. "Očekáváme však, že domácí investice se ve druhém pololetí zvýší a do konce roku dosáhnou celkem zhruba 35 procent objemu," poznamenal analytik z Cushman & Wakefield. Loni tuzemským realitním investicím dominovala domácí skupina CPI miliardáře Radovana Vítka.

Letošní druhé čtvrtletí se pro trh s komerčními budovami nesl ve znamení poklesu, a to jak v Česku, tak v celé Evropě. Na kontinentu investiční aktivita zpomalila o 11,5 procenta na 26,2 miliardy eur, tedy asi na 640 miliard korun.

"V České republice byl objem za druhé čtvrtletí oproti očekáváním nižší, protože transakce trvaly déle, než se předpokládalo. Schvalovací procesy u investorů a financujících bank jsou o poznání pomalejší než v předchozích letech," sdělil Chapman.

Za celé pololetí nicméně investoři nakoupili v Česku podnikatelské nemovitosti za 890 milionů eur (kolem 22 miliard Kč), což je víc než za celý loňský rok.








autor: ČTK



Rubriky článků