Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vytápění okapových systémů

22. 8. 2011

Jak řešit problémy se zamrzáním vody a sněhu v okapových žlabech a svodech? Jak řešit nehody s padajícími rampouchy či těžkým sněhem?

Jedním se způsobů jak se vypořádat s ledem na okrajích střech, je instalovat topné systémy, které nedovolí vodě zamrznout. Tyto systémy by se měly aplikovat nejlépe před zimním obdobím. Po zamrznutí je aplikace systému zbytečná. Má za úkol hlavně nenechat zmrznout vodu, ale pokud je už ve žlabech námraza, topné kabely s tím nic nezmůžou.

Topný systém

Vytápění se provádí speciálními topnými kabely, většinou dvoužilovými, které jsou opleteny měděnou ochrannou vrstvou a dvěma vrstvami izolace. Takovéto kabely jsou velice dobře tvarovatelné na potřebný profil střechy a hlavně jsou odolné vůči mechanickému poškození.

V-systém elektro s.r.o.
Milovanice 1
257 01 Postupice
info@v-system.cz
tel: 317 725 749





Montáž

Do klasického půlkulatého žlabu se kabely připevní nejčastěji pomocí mrazuvzdorných plastových úchytek. Ty se zaháknou za vnitřní část žlabu, která je blíže střechy, ve vzdálenostech 200 - 400 mm od sebe. Úchytky mají otevřená očka, do kterých se kabel zasune a bezpečně si tak udrží danou rozteč. Pokud máme atypicky řešené žlaby, můžeme kabel uchytit pomocí lanka, s plastovými úchyty. Lanko se pak přichytí ke žlabu pouze na jeho koncích.

Můžeme také použít střešních úchytů z mědi či titanzinku, které se přichytí ke střešnímu plášti. Rozteč se dodržuje pomocí plastových distančních lišt. Tento způsob je ovšem ojedinělý a nejnáročnější na aplikaci.

Poté, co nainstalujeme topné kabely do žlabů, spustíme je svody dolů k zemi. Kabely jsou samonosné do výšky 5m, některé se přichytávají k lanku a teprve pak se spustí dolů. Kabely musí vést i minimálně půl metru v odtokové vpusti v zemi.

V oblastech, kde je větší výskyt sněhových srážek a tudíž větší problémy se sněhem na střechách se může topný systém aplikovat i na okraj střechy. Většinou to bývá pás široký okolo půl metru, který se nachází mezi okapovým systémem a sněhovými zachytači. Účinek topných kabelů by měl být co největší a na co největší ploše, a tak se na střeše kabel tvaruje nejčastěji do vlnovek.





















Ukázka žlabu chráněného proti zamrznutí a neprůchodnosti odtokové cesty (www.v-system.cz)


První krok: určení počtu vedení a umístění topných kabelů

Před samotným namontováním systému je třeba si ujasnit, kolikrát je třeba kabel vést. Výkon není možné obecně určit. Záleží na mnoha faktorech. Ty nejdůležitější jsou:
- rozměry střechy a okapů
- orientace stavby ke světovým stranám a z hlediska klimatu
- typ střešní krytiny a sklon střechy
- typ a materiál okapů
- míra zateplení střechy

Podle toho, jak dobře nebo jestli vůbec je střecha zateplená, se odvíjí teplotní interval systému. Je-li střecha zaizolovaná dobře, tzv. studená střecha, postačí zpravidla méně smyček topných kabelů. Vlivem slunečního záření, které rozpouští sníh a led pak voda zamrzá v okapech převážně v noci, kdy je největší mráz.

V opačném případě, kdy je střecha zaizolovaná nedostatečně či vůbec, jedná se o střechu teplou, led a sníh taje i při nižších teplotách, tudíž je zapotřebí vícenásobného vedení kabelu.

Jak regulovat vytápění

Je sice potřeba, aby systém vyhříval střechu či okapové žlaby a svody tak, jak jsme si řekli už v průběhu článku, nicméně nemůže být spuštěn celý den a noc. Protopili bychom totiž víc, než by nám bylo příjemné. Z toho důvodu potřebujeme nějaký regulátor, který nám bude určovat, kdy je nejvhodnější systém spustit. A možností máme hned několik.

První z nich je ruční ovládání. Dá se předpokládat, že do určité míry by někomu mohlo vyhovovat. V tomto případě je možné systém, kdykoli zapnout při nižších a vypnout při vyšších teplotách. Tento způsob je ale vhodný pouze pro malé výkony, tzn. do 500 W. Špatné hospodaření s ovladačem topení vede k velikým provozním nákladům, které jsou jinak šetrné. Navíc, by po chvíli systém byl k ničemu, pokud by vlivem pár nedopatření v okapech zmrzla voda. Jak už jsme si řekli, kabely nejsou schopny rozpouštět již namrzlé části střechy.

Hospodárnější metodou jsou automatické intervalové termostaty. Fungují na principu teplotního intervalu. Předem se tento interval zvolí a nastaví se na termostat. Při dosažení dané teploty se buď spustí, nebo vypne. Upevňují se přímo na fasádu nebo do rozvaděče.

Lepšími, ale také dražšími termostaty jsou ty, ke kterým lze připojit jak teplotní tak vlhkostní čidla. Jsou určeny pro vyšší výkony a vyšší pořizovací cenu snadno dožene nižší spotřeba v provozu. Podstata tohoto termostatu je v reakci na jakoukoli vlhkost či danou teplotu uvnitř žlabu či jiných míst. Jakmile se vlhkost a zadaná teplota objeví, regulátor se zapne. Pokud nastavené podmínky pominou, systém se automaticky vypne.





















Ukázka umístění vlhkostního čidla ve žlabu (www.v-system.cz)


Umístění čidel

Tato čidla se umisťují na několik různých míst podle druhu senzoru.

Vlhkostní čidla se zpravidla umisťují do žlabů, a to co nejblíže k topným kabelům. Nejvhodnější místo je to, kde se nejčastěji vyskytuje vlhkost nebo kde se udržuje nejdéle. Takové místo je například u svodu. Čidlo musí být po celou dobu v kontaktu s vodou, aby dosáhlo maximálních výsledků.

Nejlepší umístění je co nejblíže žlabu, zpravidla do okapového háku. Nedoporučuje se čidlo umisťovat dovnitř. Mohlo by se stát, že bude jeho teplota ovlivněna topnými kabely.

Prostorová teplotní čidla se opět umisťují na nejchladnější stranu. Je nutné zabránit jejich ovlivňování přímým slunečním zářením a jinými zdroji tepla (komínová zeď, ventilace, ...).



























Ukázka instalace topného kabelu na okraji střechy (www.v-system.cz)


Provozní náklady

Obecně nelze určit výši nákladů za měsíc či za rok. Každá stavba má jiné požadavky na výkon, nachází se v jiných klimatických zónách a používá se jiný druh výrobku. Jediné, co můžeme říct, je to, že náklady nikdy nepřevýší cenu škody, která by mohla vzniknout vlivem zamrzání okapů či okrajů střech. Opravy budov jsou daleko nákladnější než investice do spokojeného bydlení.




























Instalace topného kabelu do úžlabí, fixace pomocí titanzinkových střešních úchytů (
www.v-system.cz)





Další články z kategorie: Příprava střechy na zimu, Péče o střechy v zimě ZDE



Další články z kategorie: Střešní žlaby, svody ZDE





autor: AZ, V-System 

 



Štítky: Okapový systém, Vyhřívání okapů
Rubriky článků