Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Mapa činží z MMR už zahrnuje i údaje o volně sjednaných nájmech

1. 8. 2011

Mapa místně obvyklého nájemného ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zahrnuje již přibližně polovinu tuzemských obcí a měst nad 2000 obyvatel, kde skončila regulace nájmů. Kromě znaleckých posudků přibývá i informací o volně sjednaném nájemném či údajů od obcí. Oznámilo to dnes MMR. Mapa má pomoci řešit situaci po deregulaci činží.



"Daří se nám získávat čím dál tím podrobnější údaje o volně sjednaném nájemném například v jednotlivých městských obvodech v Ostravě a Ústí nad Labem," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Mapa nájemného údaje zachycuje ve třech různých kategoriích: nájemné volné smluvně sjednané, nájemné smluvně deregulované a nájemné v obecních bytech. Pomocnou kategorií pro lokality, kde údaje zatím nejsou, tvoří znalecké posudky. Data do mapy pro ministerstvo postupně doplňuje Institut regionálních informací z Brna.

Mapa nemá sloužit jako podklad pro rozhodování soudů ve sporech o určování výše činží, je určená pro majitele bytů i nájemníky pro lepší orientaci v cenách nájemného po deregulaci. Dostupná je na internetové adrese www.mmr.cz/mapanajemneho.

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700.000 bytů.









autor: ČTK



Rubriky článků