Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V ČR letos neotevře žádné obchodní centrum, v Evropě je to lepší

29. 7. 2011

Pokud stavitelé splní všechny své plány, vznikne letos v Evropě 2,9 milionu metrů čtverečních nákupních ploch. To by proti roku 2010 představovalo nárůst o 53 procent. To ale neplatí pro Česko. Na tuzemském trhu se v letošním roce neotevře žádné nové velké obchodní centrum. ČTK to dnes oznámila realitní poradenská společnost CB Richard Ellis (CBRE).



"V České republice je nyní 2,7 milionu metrů čtverečních nákupních ploch, a i když je ve výstavbě dalších 197.000 čtverečních metrů, v letošním roce nedojde k dokončení žádné nákupního centra, pouze ke konci roku očekáváme otevření menších retail parků," uvedli analytici CBRE.

Příští rok se na tuzemském trhu očekává dokončení obchodních center Forum Nová Karolina v Ostravě, Breda & Weinstern v Opavě, královéhradecké Futurum čeká rozšíření.

V Evropě je nyní ve výstavbě 146 nákupních center větších než 20.000 metrů čtverečních. Nejvíce se staví v Turecku, Rusku a Polsku, silnou dynamiku vykazuje také Ukrajina. V Srbsku, Chorvatsku, na Slovensku, v Bulharsku a Rumunsku se očekává nárůst obchodních ploch nejméně o 25 procent.

Za celý rok 2010 stavitelé v Evropě dokončili 1,9 milionu metrů čtverečních nákupních ploch, což byl meziročně pokles o 36 procent.








autor: ČTK

 



Rubriky článků