Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stát se zaměří na podporu nájemních bytů

15. 7. 2011

Stát se v oblasti bydlení zaměří na podporu výstavby nájemních bytů, a to hlavně pro seniory, a také na zapojení soukromých zdrojů, evropských peněz a úvěrů. Vyplývá to z nové státní koncepce bydlení do roku 2020, kterou dnes schválila vláda. Současný systém je kvůli finanční náročnosti dlouhodobě neudržitelný, nová koncepce by naproti tomu neměla zatěžovat státní rozpočet. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.





























Současný model rozvoje bydlení byl založený na státních dotacích. To je podle Jankovského dlouhodobě neudržitelné, význam dotací ve státní podpoře bydlení má klesnout. "Budoucí koncepce se více zaměřuje na zapojení soukromých zdrojů, evropských peněz a úvěrových nástrojů," popsal ministr. Část přímých dotací bude podle něj zachována v nejnutnější míře zejména na podporu azylových domů.

"Chceme umožnit investorům výstavby nájemního bydlení čerpat zvýhodněné státní úvěry na výstavbu bydlení pro seniory, osoby se zdravotním postižením a pro osoby s nízkými příjmy, ale také nájemního bydlení podporující mobilitu pracovních sil," uvedl nedávno náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Výše úroku bude záviset na tom, pro jakou cílovou skupinu se investor rozhodne nájemní byty stavět. Stát poskytne prostřednictvím půjčky nejvíce 70 procent investičních nákladů. Splatnost může být až 30 let. Byty musí jako nájemní sloužit po dobu splácení úvěru, nejméně však deset let. Podlahová plocha těchto bytů nesmí překročit 90 metrů čtverečních, nejmenší byty můžou mít 35 čtverečních metrů. V rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) je na tento typ podpory letos určeno 120 milionů korun.

Poslední koncepci bydlení vláda přijala v roce 2005, platila do roku 2010. Podle poradenské společnosti KPMG, která se na přípravě návrhu nové státní koncepce vedle MMR a SFRB také podílela, minulá koncepce kladla až příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení. Státu se také nedařilo zajistit stabilitu finančních zdrojů, které do oblasti bydlení posílá.

Majitelům domů se nová koncepce bydlení nelíbí, nájemníkům ano

Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) nesouhlasí s novou státní koncepcí bydlení, kterou ve středu schválila vláda. Naopak Sdružení nájemníků ČR (SON) s vládním dokumentem vyjádřilo souhlas. Vyplývá to z dnešních vyjádření obou sdružení. Nová státní koncepce bydlení se má zaměřit hlavně na podporu výstavby nájemních bytů.

"Opakuje prokázané chyby předchozích koncepcí: plýtvá penězi ze státního rozpočtu, podporuje bohaté místo potřebných, vede k finanční krizi rezidenčního trhu, neodstraňuje korupční příležitosti a plýtvá na pokračující podporu nové výstavby," uvedla mluvčí OSMD Aneta Červenková.

Jedním z důvodů přijetí nové koncepce je podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) finanční neudržitelnost současného systému. Dotace tedy mají nově nahradit například úvěry s nízkými úroky. Nový systém tak už podle MMR zatěžovat státní rozpočet nemá.

Naproti tomu nájemnické sdružení nový plán vlády na bytovou politiku přivítalo. "Sdružení nájemníků ČR schválení koncepce vítá a oceňuje zejména posun k podpoře nájemního bydlení proti bydlení vlastnickému, návrhy na řešení větší bytové dostupnosti mladých domácností a též podporu nájemního bydlení pro seniory," sdělil předseda sdružení Milan Taraba.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský dnes nastínil postup dalších prací na uskutečňování nové koncepce. "Do konce měsíce musíme Legislativní radě vlády předložit pilotní program poskytování nízkoúročených úvěrů na výstavbu nájemních bytů či rekonstrukcí s diferencovanou výší úroků dle cílové skupiny nájemníků," uvedl v tiskové zprávě ministr.

Poslední koncepci bydlení vláda přijala v roce 2005, platila do roku 2010. Podle poradenské společnosti KPMG, která se na přípravě návrhu nové státní koncepce vedle MMR a SFRB také podílela, minulá koncepce kladla až příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení. Státu se také nedařilo zajistit stabilitu finančních zdrojů, které do oblasti bydlení posílá.

 

 




autor: ČTK



Rubriky článků