Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavební výroba v Česku v květnu meziročně klesla o 4,9 procenta

8. 7. 2011

Tuzemská stavební výroba se v květnu meziročně snížila o 4,9 procenta po dubnovém poklesu o šest procent. V květnu počet dokončených bytů meziročně klesl o 18,8 procenta, naopak počet zahájených bytů stoupl o 6,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.


Letošní květen měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den více. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce v květnu meziročně o šest procent.

Po očištění od sezónních vlivů byla stavební produkce oproti dubnu vyšší o 1,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 2,5 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 9,5 procenta.

Podle analytičky společnosti Next Finance Markéty Sichtařové tuzemské stavebnictví stále není na cestě z krize. "Nezaměstnanost je stále na relativně vysoké úrovni a snižuje se velice pomalu. To vyvolává i větší strach lidí zadlužit se a vzít si hypotéku na koupi nového bytu, i když jsou aktuální hypoteční úrokové sazby na velice nízké úrovni," uvedla.

Počet vydaných stavebních povolení se v květnu meziročně zvýšil o devět procent, stavební úřady jich vydaly 10.568. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,2 miliardy Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 klesla o 9,8 procenta. "Tento pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z května 2010. Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles hodnoty vydaných povolení na výstavbu dopravní infrastruktury a staveb na ochranu životního prostředí," dodali statistici.

Počet zahájených bytů činil v květnu 2985. V rodinných domech jejich počet meziročně vzrostl o 10,9 procenta. V bytových domech se počet zahájených staveb bytů zvýšil o 8,1 procenta a více než polovina z nich byla v Praze.

Počet dokončených bytů v květnu činil 2023. V rodinných domech jejich počet vzrostl o 2,3 procenta, v domech bytových poklesl o 49,2 procenta.

"Stavebnictví stále strádá v důsledku slabých domácích soukromých i veřejných investic," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Náznak ke zlepšení je podle něj patrný u bytové výstavby, ale výhled pro další měsíce není povzbudivý. Dufek tak letos očekává celkový pokles stavební produkce kolem pěti procent. "Bude to již třetí rok propadu za sebou," dodal.

"Postupný vzrůst předpokládáme až během roku 2013, doufáme, že během doku 2012 dojde alespoň k zastavení propadu. Bude to ale záviset na skladbě rozpočtu a prorůstových opatřeních vlády v nejbližších letech. Současná cesta úspor bez potřebných investic nepřispívá ke zlepšení situace ve stavebnictví," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně snížil o 4,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 6,7 procenta a činila 28.818 Kč.

V zemích Evropské unie stavební produkce v letošním dubnu meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,2 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 2,1 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 1,9 procenta.








autor: ČTK

 



Rubriky článků