Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Program Zelená úsporám se změní, o dotaci přijdou veřejné budovy

23. 4. 2011

V dotačním programu na podporu zateplování budov a ekologického vytápění Zelená úsporám v současnosti chybí téměř osm miliard korun. Schodek chce ministerstvo životního prostředí řešit mimo jiné tím, že v programu přestane poskytovat dotace veřejným budovám. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr Tomáš Chalupa s tím, že by měly být uspokojeny všechny dosud nevyřízené žádosti.



 V programu Zelená úsporám bylo zatím schváleno téměř 37.500 žádostí, dalších skoro 25.000 žádostí je úplných a před schválením. Více než 16.600 žádostí je neúplných a žadatelé budou muset dokumentaci doplnit.

Zkrácením podpory pro veřejné budovy se podle Chalupy ušetří čtyři miliardy korun. Kontrolou všech typů žádostí by podle něj měla vzniknout úspora ve výši miliardy korun. Dalších 600 milionů korun lze očekávat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence. Celkem MŽP eviduje 79.093 žádostí o dotace Zelená úsporám. Zatím byla žadatelům proplacena částka 4,28 miliardy korun.

"Museli jsme se vypořádat s celým problémem a zároveň jsme chtěli uspokojit co největší počet soukromých žadatelů o podporu v programu Zelená úsporám, pro které byl program původně určen. Velmi mne mrzí, že města a obce nedostanou podporu, nicméně mají na rozdíl od soukromých žadatelů další možnosti, jak žádat o příspěvek," řekl Chalupa.

Podle ministra je nyní prioritou vyřízení stávajících žádostí. Znovuotevření programu Zelená úsporám pro příjem nových žádostí prý momentálně vůbec není ve hře.

Vláda dnes vzala ministrův plán na výplatu dotací v programu Zelená úsporám na vědomí. "Žadatelé s neúplnými žádostmi, kterých je víc než 16.000, budou vyzváni k doplnění se lhůtou 60 dnů," řekl dnes premiér Petr Nečas po jednání kabinetu. Jedině v takovém případě získají dotaci v původně deklarované výši.

"Podle našich výpočtů jsme schopni vyplatit všechny vyplněné žádosti. Žadatelé s neúplnými žádostmi budou vyzváni k opravě. Postupně se budeme snažit prostředky fondu naplňovat a také dodatečně žádosti postupně proplácet. Naším cílem je, aby se dostalo postupně na všechny," řekl Chalupa.

Dosud nebylo jasné, zda se všem zájemcům o dotace podaří vyhovět. Ministerstvo zvažovalo snížení podpory ze 65 na zhruba 50 procent z celkové ceny projektu. Tuto variantu dnes však Chalupa odmítl. Vytvořila by se tím podle něj nerovnost mezi minulými a současnými žadateli.

Chalupa uvedl, že při svém nástupu do funkce na začátku roku zdědil program Zelená úsporám v poměrně kritickém stavu. "Nebyl přehled o základních faktech programu. Nebylo známo, kolik je žádostí, v jakých objemech. Vše se muselo nově nastavovat," uvedl. Podle ministra program provázela řada pochybení. MŽP se podle něj například už v počátku implementace odchýlilo od koncepce programu, zejména ve výši nastavení dotace. Nebyly také včas nastaveny kontrolní systémy či analýza rizik, doplnil ministr.

Do tří měsíců chce Chalupa vypsat výběrové řízení na ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP), který program Zelená úsporám spravuje. Po kauze údajné korupce ve fondu byl loni z funkce šéfa SFŽP odvolán Libor Michálek. "Od nového vedení budu chtít jasnou a dlouhodobou koncepci celé organizace," řekl Chalupa. Ministr chce také zřídit v programu Zelená úsporám funkci ombudsmana, který dohlédne na to, aby stížnosti a podněty žadatelů byly vyřízeny co nejrychleji.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že tato přestávka potrvá do konce ledna.

Peníze na program Zelená úsporám získává Česko prodejem emisních jednotek. Ty jsou fakticky rozdílem závazku Česka ke kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a jejich reálného poklesu oproti roku 1990. Své přebytky mohou státy prodávat jiným zemím, které limity neplní. Jedna emisní jednotka představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého v období 2008 až 2012.

Asociace výrobců minerální izolace (AVMI), která reprezentuje 90 procent trhu s minerální izolací, dnešní informace o dalším postupu vyplácení prostředků z programu Zelená úsporám uvítala. Zároveň Chalupu vyzvala k zahájení kroků ke znovuotevření programu pro přijímání nových žádostí.

Chalupovo rozhodnutí uspokojit všechny dosud nevyřízené žádosti uvítalo také ekologické Hnutí Duha. Zároveň ale upozornilo, že potenciál zateplování českých domácností je stále velký. Zatepleno bylo několik tisíc budov, přitom jen rodinných domů je v ČR 1,4 milionu, připomněli ekologové.








autor:ČTK

 



Rubriky článků