Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vláda vzala na vědomí plán výplaty dotací programu Zelená úsporám

20. 4. 2011

Vláda dnes vzala na vědomí plán ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) na výplatu dotací v programu Zelená úsporám. Příští týden rozhodne Státní fond životního prostředí o 25.000 nevyřízených žádostí, které mají být schváleny jako bezproblémové, řekl Chalupa ČTK. Premiér Petr Nečas později doplnil, že u zbylých žádostí žadatelé budou muset dokumentaci doplnit.



"Žadatelé s neúplnými žádostmi, kterých je víc než 16.000, budou vyzváni k doplnění se lhůtou 60 dnů," uvedl Nečas. Jedině v takovém případě získají dotaci v původně deklarované výši. Podrobnosti rozdělení peněz žadatelům ministr oznámí na odpolední tiskové konferenci.

MŽP eviduje necelých 80.000 žádostí o dotace Zelená úsporám, z nichž zhruba 38.000 bylo schváleno a mají být vyplaceny do konce dubna. Zbývá dořešit financování asi 42.000 žádostí.

Zatím není jasné, zda se všem zájemcům o dotace podaří vyhovět. Ministerstvo proto zvažuje snížení podpory ze 65 na zhruba 50 procent z celkové ceny projektu. Snížení příspěvku však zatím Chalupa nepotvrdil.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že tato přestávka potrvá do konce ledna.

Peníze na program Zelená úsporám získává Česko prodejem emisních jednotek. Ty jsou fakticky rozdílem závazku Česka ke kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a jejich reálného poklesu oproti roku 1990. Své přebytky mohou státy prodávat jiným zemím, které limity neplní. Jedna emisní jednotka představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého v období 2008 až 2012.








autor:ČTK

 

 



Rubriky článků