Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V ČR chybí standardy pro jednotné stanovení cen stavebních prací

15. 4. 2011

V Česku chybí standardy pro jednotné stanovení cen stavebních prací. Aktuální ceníky poskytují především soukromé firmy. Ohodnocení stejných projektových úkonů se ale v různých metodách výrazně liší. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) doporučí vládě zavedení povinného sazebníku. Zástupci komory to dnes řekli novinářům.

























Povinný sazebník by se měl týkat zejména projektů partnerství soukromých a veřejných zdrojů (PPP) a zakázek vypisovaných státem. Zavedení standardizace podle komory odstraní dodatečné požadavky na vícepráce ve veřejných soutěžích, protože bude jasně definován předmět plnění. "Myslíme si, že investor by měl mít informaci, kolik jej bude stavba stát," uvedl předseda ČKAIT Pavel Křeček.

Podle něj bude sazebník orientační a bude sloužit především pro informaci zadavatelům zakázek. Za obdobný předpis nazvaný honorářový řád komora dostala před lety pokutu půl milionu korun od antimonopolního úřadu. Svůj postup ale následně obhájila u soudu a úřad musel pokutu vrátit. Křeček se neobává toho, že by i nový sazebník vzbudil nevoli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

"ČKAIT má ze zákona možnost vydávat ceníky. Na tuto pravomoc se vztahuje výjimka z použitelnosti soutěžního práva, jak potvrdil svým rozsudkem Nejvyšší správní soud," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Absence závazných honorářových řádů a sazebníků se týká také realizací dodávek a montáží stavebních prací. Jediným objektivním vodítkem pro zhodnocení provedených staveb podle komory zůstává přehled vydávaný ministerstvem pro místní rozvoj a materiály vydávané Svazem podnikatelů ve stavebnictví.

Rámcové údaje o hodnotě stavebních prací poskytuje také Český statistický úřad. "Ty však nemohou být považovány za srovnávací, neboť v nich není jasně uveden obsah položek," uvedl Křeček.

Podle ČKAIT mají sazebníky úkonů a honorářů v českých zemích dlouholetou tradici, jejíž kořeny sahají až do předválečného období. Podle komory je aktuálně zejména u státních zakázek nutné stanovit transparentní vztah mezi cenovou hladinou a předmětem zakázky.










autor: ČTK

 



Rubriky článků