Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Okapový systém SATJAM Niagara

12. 4. 2011

Okapový systém slouží k odvodu srážkové vody ze střechy. Při výběru okapového systému bychom se měli rozhodovat především podle technických parametrů a materiálu, ze kterého je systém vyroben. Okapový systém by měl být odolný proti korozi, lehký, ale pevný a měl by odolávat povětrnostním vlivům, včetně mrazových cyklů. Všechny tyto podmínky splňuje systém Niagara od společnosti SATJAM.

logo





Tento produkt je vyroben z kvalitního ocelového plechu, který je žárově pozinkovaný a má jakostní oboustrannou povrchovou úpravu, kterou tvoří polyuretanový lak o tloušťce 50 mm. Tato kombinace zajišťuje dokonalou ochranu proti mechanickému poškození, či povětrnostním vlivům. Udržuje si svou barevnost a má vynikající pevnost.




Výhody

Jedna z největších výhod systému Niagara je bezpochyby větší hloubka žlabu, než na jakou jsme zvyklí u jiných okapových systémů. Díky ní máme zajištěný kvalitní a plnohodnotný odvod vody i při nadměrných srážkách či dokonce přívalových deštích.

Mimo všechny tyto výborné vlastnosti má tento okapový systém také minimální nároky na údržbu. Nevyžaduje totiž žádná zvláštní opatření, která by se majiteli prodražila. Stačí pouze běžně okapy udržovat, což ve výsledku znamená pouze čištění žlabů a svodů před a po zimě od nánosu napadaného listí a podobných nečistot, které je ucpávají. Zaschlá špína se dá jednoduše odstranit vodou a běžným saponátem. Musíme se ovšem vyvarovat použití jakýchkoliv abrazivních prostředků a rozpouštědel či vysokotlakých čisticích zařízení, která by mohla narušit povrchovou vrstvu okapu. Pokud by se tak stalo, jediná možná oprava je výhradně opravnými barvami. Žádný jiný zásah není potřebný a výrobci jej striktně zakazují.
K dalším výhodám patří bezesporu i minimální roztažnost, vysoká pevnost a dlouhá životnost.

Stálobarevnost

Okapový systém Niagara se vyrábí v 6 základních barevných variantách, do nichž patří červená, hnědá, bílá, šedá, černá a nově také barva terakota. Nadstandardně si zákazník může objednat i barvu stříbrnou či měděnou. Tato pestrá barevná škála zaručuje výbornou přizpůsobivost barvě krytiny, čí fasády a díky parametrům povrchové úpravy i stálobarevnost odstínu.



Výběr okapového systému

Dimenze jednotlivých prvků okapového systému je závislá především na rozměrech střechy. Plocha střechy a její tvar jsou nejdůležitějšími parametry, od kterých se vše odvíjí. Jeden svod je schopen odvodnit zhruba 10 bm žlabu.

Okapový systém se skládá z celé řady prvků od žlabových háků až po výtokové koleno. Celý přehled jednotlivě napojovaných prvků - viz obr.1.

Firma Satjam vyrábí 2 velikosti žlabů a svodů. Průměr žlabu je 125 mm nebo 150 mm a průměr svodu 90 mm a 100 mm. S tímto ohledem používá pouze 2 rozměrové varianty pro okapní systém a to 125/90 a 150/100.

Podle ploch jednotlivých střešních rovin se uvádí orientační schéma pro množství a dimenze svodů na střeše. Pokud je plocha střechy 50-100 m2, může vodu odvádět pouze jeden svod, který je umístěn uprostřed o rozměrech 125/90. Je-li střešní plocha větší, tzn. 100-150 m2, jsou zde možné 2 typy provedení. První z nich je použití stejných rozměrů prvků jako v předchozím případě - 125/90, ale umístění ne jednoho, ale dvou svodů, které budou při okrajích střechy.

Druhým způsobem je ponechání jednoho svodu, vedeného uprostřed, ale o zvětšeném průměru prvků - 150/100.

Jestliže je plocha střechy ještě větší, 150-200 m2, ponechávají se 2 svody při okrajích střechy a zvětšuje se velikost prvků na 150/100.



Montáž okapového systému

Montáž okapového systému je jednodušší než by se na první pohled mohla zdát. Všechny prvky jsou dodávány jako stavebnice s přesným manuálem, který pochopí i úplný laik.
První co by se mělo udělat před samotnou montáží je vyznačení polohy žlabových kotlíků na střeše a spočítání přesného počtu háků. Pokud se na střeše vyskytují nároží či kouty, je potřeba s tím dopředu počítat.

Dalším úkolem je výběr vhodného typu háků podle dané střešní konstrukce. Je na výběr z 3 možností kotvení háků, a to přímo do krokve, do okapové desky či do desky čelní. V prvních dvou případech se využívají zaklapávací háky, jazýčkové háky nebo háky s nosem a ve třetím případě, kdy se hák kotví do čelní desky, je využíván hák kombinovaný.
! Počet a typ háků je závislý na zatížení, kterému musí okapový systém odolávat!

Při samotné montáži žlabových háků musíme splnit několik podmínek správného provedení. Musíme zajistit dostatečný spád žlabu, který je minimálně 3%, což odpovídá 3mm na 1m žlabu. Pokud je žlab delší jak 10 m, musí být vyspádovaný dvěma směry. Dále musíme při jejich ohýbání zachovat sklon střešní roviny a respektovat rozteče háků. Pokud háky kotvíme do krokví, rozestup se rovná rozteči krokví do maximální délky 1200 mm. Jestliže kotvíme do desky, rozteč bude maximálně 600 mm. Při kotvení do čelní desky je možno rozteč háků dle požadavku na únosnost snížit až na 200 mm.




STAGY

Při větší zátěži použijeme k hákům i tzv. stagy, což jsou ocelové záchytné prvky, které z vrchní strany drží žlab v předepsané poloze, pomáhají roznášet zatížení a jsou zakotveny do krokve či okapové desky, nebo první latě.

Na již namontované háky umístíme žlab, na který si zakreslíme polohu kotlíků. Do zakreslených značek vystřihneme otvor pro napojení kotlíku, osadíme je a zajistíme. Poté usadíme a zajistíme žlab. Pro napojení dvou žlabů slouží žlabová spojka, která má v sobě těsnění, díky kterému už nemusíme spoj více upravovat. Musíme ale mezi žlaby nechat dilatační spáru 5 mm. Na konce žlabů přinýtujeme žlabové čelo, do kotlíků osadíme kolena a svody, které přichytíme ke zdi pomocí objímek, a dílo je dokončeno.

Celý podrobný montážní návod nalezneme na webových stránkách společnosti Satjam www.satjam.cz.

Použití

Systém Niagara lze použít na jakýkoli typ střešní konstrukce i stavby, při rekonstrukcích i na novostavbách nebo pouze při výměně starých okapových systémů.
Jediným omezením při použití je to, že materiály, které jsou použity na výrobu systému Niagara, nesmí přijít do kontaktu s mědí. Pokud tedy chceme vybírat okapový systém k měděné střeše, musíme zvolit jiný typ a materiál.

























































Prvky okapového systému






Další články z kategorie: Střešní žlaby, svody ZDE






autor: SATJAM, s.r.o.



Štítky: Okapový systém, Dešťové svody
Rubriky článků