Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Realitní trh v ČR loni zrychlil pokles, prohloubit ho může i DPH

15. 3. 2011

Hodnota realitního trhu v Česku v roce 2010 meziročně klesla o devět procent na 160 miliard korun. Propad tak byl výraznější než předloni, kdy se hodnota snížila o pět procent. Pokles trhu může dál prohloubit plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty. Vyplývá to z průzkumu společnosti MindBridge Consulting, který dnes na tiskové konferenci představila společně s realitní sítí RE/MAX.




ilustrační foto





























"Příčina poklesu je v menším počtu prodaných nemovitostí a v cenách prodávaných nemovitostí," uvedl provozní ředitel sítě RE/MAX Hanuš Němeček.

Propad trhu může podle ředitele MindBridge Consulting Ladislava Kliky ještě dál nabrat obrátky. Kvůli chystanému sjednocení sazeb DPH totiž podle něj zmizí z trhu poptávka ve výši 57 až 70 miliard korun.

Ještě rychleji než samotný trh klesaly provize realitních kanceláří. Loni se snížily meziročně o 16 procent na 2,75 miliardy korun. "V zájmu udržení se na trhu hlavně menší realitní kanceláře snižovaly marže, což je jedna z hlavních příčin propadu," poznamenal Němeček. Ještě v roce 2008 činily marže "realitek" 3,42 miliardy korun. Na celkovém trhu se realitní kanceláře podle studie podílí z 52 procent.

MindBridge Consulting se v průzkumu opírala o čísla katastrálních úřadů, Českého statistického úřadu, stejně jako o šetření mezi populací i největšími realitními kancelářemi.





autor: ČTK



Rubriky článků