Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

MMR zveřejnilo mapy nájemného, zatím ale nejsou úplné

2. 3. 2011

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes zveřejnilo základ mapy místně obvyklého nájemného v Česku. Mapa, která má být pomůckou pro určování výše nájmů po deregulaci činží, zahrnuje zatím jen údaje z deseti procent obcí a měst. Dostupná je na webu ministerstva. Ministerstvo o tom informovalo na dnešní tiskové konferenci.



Mapa k dnešními dni zahrnuje údaje za 64 obcí, jejichž seznam je také na internetu. Vzorek pokrývá deset procent sídel nad 2000 obyvatel. Čísla zatím zcela chybí například za Olomoucký, Zlínský, Plzeňský nebo Karlovarský kraj.
 
Zlomkovitý charakter mapy není překvapením. Ministerstvo už při vyhlašování zakázky na její zhotovení uvedlo, že na konci února bude k dispozici jen v této podobě. Mapu vytváří Institut regionálních informací z Brna.

Další data do mapy bude ministerstvo doplňovat v průběhu letošního roku. "Informace do map budeme vkládat tak rychle, jak je budeme dostávat," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Úřad tento postup vysvětluje tím, že většina nových smluv mezi vlastníky a nájemníky zatím nebyla uzavřena. Údaje v mapě zatím vychází jen ze znaleckých posudků. V úplnější podobě má být mapa zhruba do 12 až 18 měsíců. K dispozici potom budou i data v kategoriích volné smluvně sjednané nájemné, smluvně deregulované činže a nájemné v obecních bytech.

V mapě můžou lidé u zahrnutých lokalit najít zatím takovou výši místně obvyklého nájemného, jak ho určil znalec. Číslo se týká standardního bytu, který se v místě vyskytuje nejčastěji. Například v Blansku je to podle cenové mapy byt v panelovém domě o velikosti 40 až 70 metrů čtverečních. Podle znaleckého posudku tam činí obvyklé nájemné 5544 až 6130 korun za měsíc.

Mapa nájemného může pomoci zprůhlednit realitní trh, její vypovídací hodnota ale bude přesto jen omezená, soudí obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. "Pro důvěryhodnost poskytovaných dat je třeba nejen jejich dlouhodobější historie, ale především stabilnější prostředí samotného trhu. V současnosti, kdy se uvolňují regulované nájmy, chystá se sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty a ekonomika se dostává z výrazné recese, není možné o stabilním prostředí hovořit," řekl ČTK odborník.

Podle předsedy právní komise ČSSD Stanislava Křečka výše nájemného, která je v mapách uvedena, nevychází z reálného nájemného, které lidé platí (například Sedlčany 112,2 Kč, Slavkov u Brna 112,4 Kč, Votice 80,9 Kč/m2). "Na první pohled na mapu nájemného je zřejmé, že ceny nájemného jsou zcela neodůvodněně vysoké, nerespektují ani částku potřebnou k zajištění údržby bytového fondu, ani situaci lidí, kteří v nájemních bytech budou bydlet," uvedl Křeček. Je obecně známo, že nájemci bytů v družstevních domech vydávají na běžnou údržbu 35,- až 45,- Kč /m2, a tato částka zcela běžně na údržbu postačuje, dodal.

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700.000 bytů.
Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není. "Vyzýváme všechny naše členy, aby se na soud obraceli až v krajním případě," řekl dnes předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.









autor: ČTK



Rubriky článků