Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ministerstvo pro místní rozvoj představí cenové mapy nájemného

28. 2. 2011

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes představí mapy nájemného. Jak již v pátek na tiskové konferenci řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, mělo by jít o základ cenových map místně obvyklého nájemného, které mají sloužit jako vodítko při hledání dohody.



 

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

MMR se zástupci nájemníků a majitelů bytů nyní také dokončuje přípravu příručky, která má pomoci předcházet soudním sporům o výši činží po deregulaci nájemného. Brožurka seznamuje nájemníky i majitele bytů se základními paragrafy občanského zákoníku, které se jejich vztahu týkají. Vysvětluje například základní pojmy z oblasti bydlení, stejně jako možnost zjištění místně obvyklého nájemného. Vydavatelem materiálu je společně s ministerstvem Sdružení nájemníků ČR a Občanské sdružení majitelů domů. Obě organizace také pomůžou s distribucí příručky.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.

Soudních žalob ohledně určení nájemného po deregulaci je podle Sdružení nájemníků ČR zatím málo. Sdružení dosud v celé republice eviduje 39 žalob o určení výše nájemného, řekl minulý týden jeho předseda Milan Taraba.








autor: ČTK



Rubriky článků