Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavební obr Skanska loni v ČR a SR vykázal pokles zisku i tržeb

13. 2. 2011

Čistý zisk největší tuzemské stavební společnosti Skanska loni v Česku a na Slovensku klesl meziročně o 11 procent na 1,01 miliardy korun. Tržby firmy se snížily o 22 procent na 24,3 miliardy korun. Výsledky dnes na tiskové konferenci představilo vedení Skansky. Provozní zisk se loni snížil o 24 procent na 1,2 miliardy korun.


 
Firmě se naopak podařilo zvýšit prodeje svých nových bytů. Zatímco v roce 2009 jich prodala 269, loni našlo kupce 415 bytů Skansky.

"Náš odhad je, že rok 2011 bude stejně těžký, nebo dokonce těžší než rok 2010," řekl generální ředitel Skansky Dan Ťok. Důvodem bude především menší počet veřejných zakázek na dopravní stavby. Stát je omezuje v rámci úsporných opatření.

Společnost v loňském roce zaměstnávala v Česku a na Slovensku 5235 lidí, což je meziroční pokles o pět procent. Propouštění se kvůli krizi ve stavebnictví nevyhnuli ani konkurenti Skansky, jako je například Strabag nebo Metrostav.

Hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku dnes oznámila i mateřská firma Skansky. Stejnojmenný koncern ze Švédska hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí 2010 se ziskem před zdaněním 1,25 miliardy švédských korun (asi 3,4 miliardy korun).

Původem švédská Skanska je jednou z největších stavebních firem na světě. Kromě Česka, Slovenska a Skandinávie působí například v USA, Jižní Americe nebo Velké Británii.







autor: čtk



Rubriky článků