Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Investice do komerčních nemovitostí v ČR vzrostly na 16,5 mld. Kč

6. 1. 2011

V roce 2010 se na českém trhu prodaly komerční nemovitosti za 666 milionů eur, tedy asi za 16,5 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 17 procent. Čísla dnes oznámila realitní poradenská společnost King Sturge. Do komerčních nemovitostí patří hlavně kancelářské budovy, obchodní centra, sklady a hotely.



ilustrační foto

"Zvýšení hodnotíme jako přiměřené, které odpovídá vývoji na lokálním realitním trhu a ekonomické situaci v České republice a které svědčí o mírně se zlepšující náladě na investičním trhu v celé Evropě," uvedla konzultantská firma.

Trhu loni vládli stejně jako v roce 2009 čeští a slovenští investoři, kteří tvořili 71 procent všech kupujících. Mezi nimi vyčnívala skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. Ta v roce 2010 nakoupila podnikatelské nemovitosti za 292 milionů eur (asi 7,3 miliardy korun), což je 44 procent z celkového objemu transakcí. "CPI Group využilo příznivou situaci na českém realitním trhu, konkrétně nepřítomnost elitních zahraničních investorů z Německa a Velké Británie," soudí odborníci z King Sturge. Zahraniční investoři se loni na realitních obchodech v Česku podíleli z 29 procent.

Rok 2011 bude podle King Sturge ve znamení dalšího růstu obchodů s podnikatelskými nemovitostmi. Konzervativní odhad počítá s transakcemi za 600 až 700 milionů eur (15 až 17,4 miliardy korun), optimističtější varianta nevylučuje obchody až za miliardu eur. Odborníci počítají s návratem zahraničních investorů na český trh.

Deset nejvýznamnějších realitních obchodů v ČR za rok 2010:

Nemovitost

Cena (v mil. eur)

Prodávající

Kupující

Hotel Intercontinental

108

Strategic Hotels & Resorts

Westmont Hospitality

City West

(2 budovy)

72

Finep

CPI

City Empiria, City Forum

71,5

ECM

společnost holdingu Generali PPF Group

IGY České Budějovice

49

GE Real Estate

CPI

Budova Melantrich

40

La Salle

REICO

Bytové domy Litvínov

33

Unipetrol

CPI

Longin Business Centre

29,3

Invesco

CPI

Budova Nestlé

25

Sekyra Group

CPI

Retailové portfolio

23

JHT

CPI

Česká typografie / Vítek centrum

20 (odhad)

S+B CEE Beteiligungsverwaltung

Penta Investments




autor ČTK

Rubriky článků