Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Na Silvestra končí regulace nájemného pro 400.000 bytů v ČR

30. 12. 2010

Obyvatelé přibližně 400.000 bytů se budou muset od Nového roku vypořádat s koncem regulace nájemného. Jak se uvolněné nájemné bude v roce 2011 skutečně vyvíjet, zatím není jasné. Záležet bude například na ochotě nájemníků přistoupit na další zvyšování činží, na rychlosti a způsobu rozhodování soudů v případných sporech o určení nájemného nebo na vývoji poptávky po nájemním bydlení.

Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze deregulace skončí až 31. prosince 2012. Celkově je v Česku podle nedávných odhadů ministerstva pro místní rozvoj kolem 670.000 nájemních bytů s regulovaným nájemným. Všech nájemních bytů je celkem asi 920.000. Z nich je 470.000 bytů ve vlastnictví soukromých majitelů, 450.000 vlastní obce a stát.

Konec regulovaného nájmu znamená, že vlastníci, pokud budou chtít nájemníkům zvýšit platby za byt, budou potřebovat jejich souhlas. Jednostranné zvýšení nájemného není možné. Pokud se obě strany nedohodnou, bude nájemní vztah dále trvat za dosavadních podmínek, tedy i s dosavadní výší nájemného. V takovém případě se ale může majitel i nájemce obrátit na soud. Ten poté určí výši činže na základě takzvaného nájemného v místě a čase obvyklého.

Soudy se budou při rozhodování o nájemném obvyklém v daném místě a čase opírat o znalecké posudky. Pomůckou pro rozhodování soudů i pro lepší orientaci nájemníků a majitelů mají být cenové mapy nájemného, které připravuje MMR. Hotové mají být do konce února. Občanské sdružení majitelů domů ale vlastníkům doporučuje, aby před soudním sporem volili raději dohodu.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se na rozdíl od advokátky majitelů domů Kláry Samkové neobává záplavy soudních sporů. Jeho úřad společně se Sdružením nájemníků ČR lidem poskytuje bezplatné poradenství, jak po Novém roce postupovat. "Daří se nám všem stranám vysvětlovat, že nejvýhodnějším řešením je vždy dohoda. Rozhodně se tak nemusíme obávat nějaké záplavy soudních sporů," uvedl nedávno ministr.

Majitelům nájemních bytů v současnosti příliš nepřeje celkový vývoj trhu. Převis nabídky nad poptávkou totiž tlačí jejich výnosy dolů. "Díky vyšší nabídce na nájemním trhu klesají zvolna smluvní nájmy. Myslím, že každý rozumný pronajímatel řeší otázku, jak si s růstem regulovaných nájmů zároveň do budoucna své nájemníky v bytech udržet a přitom inkasovat odpovídající nájem," uvedl před časem realitní odborník a ředitel společnost Central Europe Holding Jiří Pácal.


autor ČTK

 



Rubriky článků