Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vláda schválila novou výši nákladů na bydlení, příspěvky vzrostou

16. 12. 2010

Příspěvek na bydlení se mnoha lidem od příštího roku zvýší. Rozhodla o tom vláda, která schválila nařízení stanovující novou výši nákladů na bydlení. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas (ODS).


"Jsou to všechno údaje, které vycházejí z informací Českého statistického úřadu," řekl na tiskové konferenci po zasedání vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Výše normativních nákladů na bydlení, které jsou stanoveny jako průměrné náklady na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti, stoupne ve všech typech bytů. Nebude hrát roli, zda jde o nájemní či družstevní byt, případně byt v osobním vlastnictví. Například u tříčlenné rodiny bydlící v nájemním bytě v malé obci se tak tyto normativní náklady zvýší z 8309 na 8852 korun. U stejně velké rodiny bydlící v Praze jsou tyto náklady nově propočítány na 12.557 korun. Až doposud je to 11.638 korun.

Výše příspěvku na bydlení se přitom určuje jako rozdíl mezi těmito náklady a násobkem příjmu v rodině a koeficientu 0,30. V Praze je výše koeficientu, kterým se příjmy násobí, stanovena na 0,35.

Podobně jako normativní náklady na bydlení se navýší i částky nákladů srovnatelných s nájemným a částky, které se započítávají za pevná paliva. MPSV počítá s tím, že si náklady na příspěvek na bydlení vyžádají oproti současnosti navíc 671 milionů korun. Jsou již zahrnuty do výdajů na státní sociální podporu v návrhu státního rozpočtu na rok 2011.



autor ČTK



Rubriky článků