Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

České stavebnictví v říjnu zmírnilo pokles

9. 12. 2010

Tuzemská stavební výroba v říjnu ve stálých cenách meziročně zmírnila pokles na 1,4 procenta ze zářijového revidovaného poklesu o 5,1 procenta. Počet zahájených bytů se propadl o 25,4 procenta na 2023 bytů. Oznámil to dnes Český statistický úřad.


"Fakt, že rychlost poklesu stavebnictví již zpomaluje, není dána ani tak tím, že by se situace lepšila, ale spíš tím, že již nemá kam dál klesat. Srovnávací základna z loňského roku je již tak nízká, že opticky to vypadá na zmírnění poklesu," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podle analytika ČSOB Petra Dufka je za útlumem odvětví hlavně omezování investic státu i soukromých investorů.

Ve srovnání s předchozím měsícem bylo stavebnictví v říjnu o 1,2 procenta výkonnější. Po očištění od vlivu pracovních dní se výkon stavebnictví v desátém měsíci meziročně snížil o 0,2 procenta.

Produkce pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavby budov, v říjnu meziročně vzrostla o 2,3 procenta. Inženýrské stavitelství naopak kleslo o 7,4 procenta. "Důvodem jsou zřejmě rozdílně vysoké statistické základy z předchozího roku. Tehdy ještě výstavba infrastruktury dosahovala dvouciferných nárůstu, zatímco pozemní stavitelství bylo ve výrazném propadu," sdělil k odlišnému vývoji pozemního a inženýrského stavitelství Dufek.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se bez agenturních pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví v říjnu meziročně snížil o 0,4 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda stavařů meziročně vzrostla o 7,8 procenta na 29.194 korun.

Počet vydaných stavebních povolení se v říjnu meziročně snížil o 5,7 procenta, stavební úřady jich vydaly 9380. Orientační hodnota povolených staveb činila 40,2 miliardy a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 vzrostla o 15,9 procenta. Z nových povolených staveb se podle ČSÚ do statistik nejvíce promítla povolení pro finančně nákladné stavby dopravní infrastruktury, administrativní objekty a stavby pro energetiku, zejména fotovoltaické elektrárny.

Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně poklesl o 23,8 procenta. Počet zahájených bytů v bytových domech vzrostl o 16,7 procenta.

"Tento nárůst byl ovlivněn neobvykle nízkou srovnávací základnou z října 2009, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o 79,2 procenta," uvedli statistici. Podobně to vidí i analytička."Tato čísla nelze interpretovat tak, že by se developerům dařilo, ale spíš tak, že před rokem nestavěli skoro vůbec. Takže i nepatrný nárůst počtu nově stavěných bytů se ve statistice projeví velkým růstem," poznamenala Šichtařová.

Počet dokončených bytů v říjnu meziročně vzrostl o 11,5 procenta na 3495 jednotek. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 13,1 procenta , v bytových domech bytových o 1,8 procenta.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v září v EU 27 meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 3,6 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 4,6 procenta, inženýrské vzrostlo o 2,6 procenta.



autor ČTK



Rubriky článků