Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

České stavebnictví v září zrychlilo propad na 7,3 pct

8. 11. 2010

Tuzemská stavební výroba v září ve stálých cenách meziročně zrychlila pokles na 7,3 procenta ze srpnových 2,1 procenta. Počet zahájených bytů se propadl o 36,7 procenta na 2436 bytů. Oznámil to dnes Český statistický úřad.


Produkce v pozemním stavitelství klesla v září o 1,7 procenta, výroba inženýrského stavitelství se snížila o 17,2 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla stavební produkce v září na úrovni předchozího měsíce.

"Špatná situace pokračuje, naplno se už projevuje útlum výstavby dopravní infrastruktury," řekl ČTK tajemník Svazu podnikatelů ve stavebnictví Michael Smola. "Pokles stavebnictví odráží předchozí útlum ekonomiky a následné úspory firem, státu i domácností. Investiční aktivita firem ještě stále zůstává u ledu a vedle toho začíná být méně aktivní i stát," komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Za celé třetí čtvrtletí 2010 snížilo české stavebnictví ve stálých cenách meziročně výkon o 4,8 procenta, po očištění od vlivu pracovních dní o 4,4 procenta. Pozemní stavitelství kleslo ve stejném období o 4,4 procenta, inženýrské o 5,4 procenta.

Počet zahájených bytů v rodinných domech v září meziročně klesl o 16,4 procenta, v bytových domech o 64,4 procenta. V září stavaři dokončili 3363 bytů, což bylo meziročně o 8,9 procenta méně. V rodinných domech činil pokles dokončených jednotek 16,5 procenta, v bytových domech 1,6 procenta. Pokračující propad bytové výstavby podle Dufka dokresluje slabý zájem o nové byty způsobený také stávající úrovní cen.

Počet vydaných stavebních povolení se v září meziročně snížil o 12 procent, stavební úřady jich vydaly 9054. "Jak naznačují stavební povolení, změna k lepšímu je stále v nedohlednu. Stavebnictví proto i nadále zůstane v červených číslech a naděje na obrat v roce 2011 je prozatím jen velmi malá," uvedl analytik ČSOB.

Orientační hodnota staveb povolených v září činila 31,9 miliardy korun a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 klesla o 26,3 procenta. Na nové výstavbě klesla orientační hodnota stavebních povolení na 22,6 miliardy korun. Změnou dokončených staveb mají vzniknout stavby v hodnotě 9,3 miliardy korun.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v září 2010 meziročně snížil o 1,3 procenta. Podle Smoly ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví je ale pokles ještě výraznější, protože statistiky nezachycují zaměstnanost ve firmách pod 50 pracovníků. "Nejvíc zaměstnanci mizí z malých firem a z řad řemeslníků," poznamenal. Průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců ve firmách s 50 a více pracovníky v září meziročně klesla o 0,2 procenta na 27.467 korun.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2010 v Evropské unii meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,3 procenta. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 0,4 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 6,3 procenta.



autor ČTK



Rubriky článků