Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Snížení podpory stavebního spoření dopadne na stavební firmy

5. 11. 2010

Snížení státní podpory stavebního spoření může ještě více prohloubit pokles výkonu stavebnictví. Pro některé střední a menší firmy včetně řemeslníků může úsporné opatření vlády dokonce znamenat pomyslný "poslední hřebíček do rakve". Na dotaz ČTK to dnes řekl tajemník Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Michael Smola. Novelu, která snižuje státní podporu ke stavebnímu spoření, schválili poslanci v úterý.


ilustrační foto

Změny ve spoření dopadnou podle představitele SPS nejvíc na firmy, které se zaměřují na výstavbu a opravy budov. Domácnosti si totiž budou podle Smoly ještě víc rozmýšlet každou investici do bydlení.

"Pro stavební firmy podnikající v pozemním stavitelství, to bude samozřejmě znamenat výrazný úbytek zakázky. Postihne to především malé a střední firmy a živnostníky jako jejich poddodavatele v řemeslných pracích," uvedl Smola. Už nyní se podle něj ve stavebnictví zvyšuje nezaměstnanost a přibývá firem, které musely svou činnost ukončit.

Před růstem nezaměstnanosti a dalším zpomalením bytové výstavby v případě výrazného snížení podpory stavebního spoření varovala i nedávno zveřejněná studie společnosti Next Finance.

Státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Změny kritizovaly stavební spořitelny i opoziční ČSSD s tím, že se jedná o retroaktivní změny, které nejsou v právním státě přípustné. ČSSD dokonce uvedla, že se obrátí se stížností na Ústavní soud. Ministerstvo financí ovšem argumentovalo, že jde o takzvanou nepravou retroaktivitu, která je přípustná.

S postojem ministerstva souhlasí advokátní kanceláře Ambruz & Dark. "Přestože se omezení bude týkat i starých smluv, schválené řešení za retroaktivní nepovažujeme. Stížnost u Ústavního soudu tak spíše úspěšná nebude. Rozhodující pro srážku daně totiž není vznik nároku na podporu, ale okamžik připsání podpory," řekl dnes ČTK specialista na finanční právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Jiří Markvart. Státní podpora stavebního spoření je připisována vždy zpětně za předchozí rok.

autor:ČTK

 



Rubriky článků