Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Starší byty se letos podle realitních kanceláří prodávají lépe

1. 11. 2010

Starší byty se letos podle realitních kanceláří prodávají lépe než v roce 2009. Někteří obchodníci za tři čtvrtletí 2010 vykázali růst prodejů takzvaných second-handových bytů o víc než třetinu. Největší zájem je o dvoupokojové byty v panelových domech nebo mimo centra měst. Vyplývá to ze zjištění ČTK mezi realitními kancelářemi.


ilustrační foto"Alespoň v dnešní době je zájem zejména o byty ve starší cihlové zástavbě, které prošly v poslední době rekonstrukcí," uvedl regionální manažer Realitní kanceláře Sting ze severních Čech. Podobně odpovídali také další obchodníci.

Obchodníci s nemovitostmi věří, že trhu se bude dařit také příští rok. Zlepšení si slibují hlavně od snadnějšího přístupu k hypotékám a pokroku v deregulaci nájemného.

Obchodní ředitel M&M Reality Miroslav Jonáš doufá, že trh s takzvanými second-handovými byty bude příští rok růst zhruba o pětinu kvůli deregulaci nájemného a větší dostupnosti hypoték. Generální ředitel Century 21 Aleš Mazgaj nevylučuje růst trhu o několik procent, pokud ovšem banky dál zmírní podmínky pro hypotéky.

"Poptávka zůstane v nejhorším případě stejná. Pokud ovšem se hospodářská situace bude vyvíjet příznivě, očekáváme v příštím roce navýšení zhruba o dvě procenta," soudí ředitel AAABYTY.CZ Otakar Šmíd. Stagnaci nebo mírné zvýšení prodejů starších bytů čeká příští rok také obchodní šéf RE/MAXu i realitní kancelář Mexx Reality.



Prodeje starších bytů v ČR za tři čtvrtletí 2010:

Realitní kancelář

1.-3. čtvrtletí 2010

1.-3. čtvrtletí 2009

AAABYTY.CZ

919

865

Century 21

1521

1209

M&M Reality Holding

5248

3984

Mexx Reality

292

269

RE/MAX

meziročně + 40 % (absolutní čísla firma k dispozici podle vlastního vyjádření nemá)

 

Realitní kancelář Sting

809

765



Zdroj: údaje jednotlivých firem


autor ČTK



Rubriky článků