Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V Karlovarském kraji vzrostl objem stavebních prací nejvíce z ČR

25. 10. 2010

Stavebnictví v Karlovarském kraji se nadále daří a objem stavebních prací byl v pololetí více než 1,1 miliardy korun. Meziročně vzrostl o 37,6 procenta, což znamenalo největší procentuální nárůst v Česku. V ostatních krajích kromě Jihočeského, Pardubického a Prahy se v prvních šesti měsících objem stavebních prací realizovaných firmami s 50 a více zaměstnanci meziročně snížil. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).


V prvním pololetí se dařilo jak stavitelství pozemnímu s meziročním růstem 43,4 procenta (všechny ostatní kraje vykázaly propad) a výkonem 941 milionů korun, tak inženýrskému stavitelství. To vykazovalo nárůst 20,9 procenta a k tomu dosažený objem 205 milionů korun. V této kategorii se krajům dařilo více a nárůst jich vykázaly čtyři ze 13 a také Praha. Karlovarskému kraji patřilo v prvním pololetí mezi regiony s procentuálním nárůstem výkonů v inženýrském stavitelství rovněž první místo.

Pozitivní vývoj stavebnictví v regionu ovlivnila ve druhém pololetí zejména řada velkých akcí, jichž se nedotkly různé restrikce a nebyly zastaveny. Dále pokračuje největší investiční projekt v regionu, kterým je stavba rychlostní silnice R6, pokračuje nákladná modernizace dvou středních škol v Sokolově a v Ostrově či stavba pavilonu nemocnice v Karlových Varech. V Sokolově se staví nový dopravní terminál, desítky milionů korun pak byly investovány do dalších dopravních staveb na krajských komunikacích.

V České republice v prvním pololetí roku finanční objem stavebních prací realizovaných firmami s 50 a více zaměstnanci klesl o 10,4 procenta na více než 75 miliard korun. Pokles nejvýrazněji ovlivnilo pozemní stavitelství s propadem o 18,8 procenta asi na 26,7 miliardy korun. Inženýrské stavitelství ve stejné době kleslo o 6,2 procenta na 45,3 miliardy korun.

Pozitivní vývoj stavebnictví v regionu podle statistiků potvrdil i fakt, že průměrný evidenční počet zaměstnanců se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 16,1 procenta a 22 stavebních společností (o čtyři více než v pololetí 2009) zajistilo práci pro 1522 lidí. Pokračoval ale trend z loňska, jímž je pokles platů. Meziročně se tak snížily o 0,6 procenta. Průměrná měsíční hrubá mzda v Karlovarském kraji byla 18.996 korun. V Česku mzda v této kategorii vzrostla o 3,5 procenta a dosahovala 27.034 korun.

V Karlovarském kraji bylo v prvním pololetí vydáno 1485 stavebních ohlášení a povolení. Meziročně to znamenalo pokles o 4,7 procenta. Nejvíce povolení se týkalo staveb budov, bylo jich 709. Orientační hodnota staveb, na něž byla povolení vydána, dosahovala téměř 3,4 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím roku 2009 to bylo snížení o 21,5 procenta.



autor ČTK

ilustrační foto



Rubriky článků