Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Šéfové českých firem čekají letos pokles stavebnictví už o 6 pct

13. 10. 2010

Přední manažeři českých stavebních firem vidí výsledky letošního roku čím dál černěji, pokles celého odvětví odhadují už na šest procent. Předpokládají navíc, že se předpověď může ještě zhoršovat. V dubnu manažeři odhadovali pokles odvětví o pět procent, v lednu o tři procenta. Firmy trápí hlavně nedostatek zakázek. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research, který dnes poskytla ČTK.


ilustrační fotoČeské stavebnictví podle studie poprvé po mnoha předchozích letech stabilního růstu zasáhne tento rok výraznější pokles. V minulých dvou letech mohlo odvětví po výpadku výstavby budov čerpat ještě ze zakázek na inženýrské stavby. To už ale neplatí, propadá se inženýrské i pozemní stavitelství.

"V příštích dvou letech očekáváme obtížnou situaci pro stavební firmy. Pravděpodobně dojde ke stagnaci privátních investic i k úsporám v oblasti veřejných investic," uvedl výrobní ředitel společnosti Skanska Vladimír Myšicka.

Světlo na konci tunelu nevidí ani partner společnosti KPMG Česká republika Petr Sikora. "Nové tendry se nevypisují, zakázky zatím stále nepřicházejí, a tak nyní začínám být skeptický i ohledně oživení v roce 2012," poznamenal. Proces přípravy staveb a zajištění jejich financování je podle něj natolik časově náročný, že i kdyby se v roce 2012 již některé z nich začaly realizovat, rozhodně se to ještě neprojeví v růstu tržeb stavebních firem.

Generální ředitel OHL ŽS Michal Štefl zopakoval negativní výhled z minulého průzkumu. "Očekáváme, že důsledky budou fatální přinejmenším pro čtvrtinu stavebních firem, ať již hovoříme o snižování stavu zaměstnanců nebo o samotné existenci těchto firem," řekl.

Současná krize může ale stavebnictví v některých ohledech také pomoci. "Masivně se prosadí nové progresivní materiály a stavební prvky, podporované využitím moderních technologií," soudí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Také se podle něj zvýší míra využívání informačních technologií v oboru. "Stavební společnosti pod aktuálním tlakem hledají úspory. Ty nevznikají jen tím, že firmy snižují své vlastní náklady a marže, ale jde i o hledání řešení technických, projekčních a materiálových vstupů," uvedl také generální ředitel společnosti PSJ František Vaculík.

Možné cesty z krize možná nastíní také konference ředitelů českých stavebních firem, kterou CEEC Research pořádá 11. listopadu spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu a společností Ipsos.


autor ČTK



Rubriky článků