Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavební výroba v Česku v srpnu zpomalila pokles na 2,1 procenta

8. 10. 2010

Výroba ve stavebnictví ve stálých cenách v srpnu meziročně klesla o 2,1 procenta po červencovém propadu o 4,5 procenta. Počet zahájených bytů se v srpnu meziročně snížil o 13,6 procenta na 2794, uvedl Český statistický úřad.


"Čísla jsou za letní měsíc a tam jsme žádné drama nečekali," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. Na konci roku ale očekává meziroční propad odvětví asi o deset procent. Šéf svazu zároveň upozornil, že statistiky se týkají jen podniků nad 50 zaměstnanců. "V menších firmách je situace mnohem horší," uvedl.

ilustrační fotoStavební úřady vydaly v srpnu o 2,8 procenta stavebních povolení méně, bylo jich 10.087. Jejich orientační hodnota však vzrostla o 14,8 procenta na 40 miliard korun. Podle Matyáše růst způsobila hlavně nízká srovnávací základna z loňského roku. Dokončeno bylo meziročně o 14,8 procenta bytů méně. "Prodej jde pomalu, developeři stále ještě prodávají již dříve dokončené projekty," uvedl Michal Hrnčíř z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Obrat ve výstavbě nových bytových domů do konce roku neočekává.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský v poklesu bytové výstavby nevidí jen zápory. "Osobně vidím velký klad v tom, že český trh bytů velmi pružně reaguje na poptávku. Kolonie hotových neprodaných řadových domků v USA, které stály u zrodu globální krize, u nás téměř neuvidíte," sdělil ČTK. Za šťastné považuje, že stát v minulosti uměle stavby bytů nepodporoval. "Pomohli bychom možná zachránit několik set pracovních míst, ale zároveň rozhoupali celou ekonomiku," dodal ministr.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dní kleslo stavebnictví v srpnu o 3,3 procenta. Letošní srpen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více.

Výkon pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavby budov, se v srpnu meziročně snížil o 5,6 procenta, produkce inženýrského stavitelství se zvýšila o 4,6 procenta.

"Na nové výstavbě byl zaznamenán růst orientační hodnoty stavebních povolení na 30,5 miliardy korun, a to především v důsledku vydaných povolení na finančně nákladné stavby dopravní infrastruktury a stavby pro energetiku (zejména fotovoltaické elektrárny)," uvedl ČSÚ.

Počet zahájených bytů v rodinných domech ve srovnání s loňským srpnem vzrostl o 2,6 procenta, u bytů v bytových domech byl naopak propad o 55,7 procenta. V srpnu bylo dokončeno 2202 bytů, což je meziročně o 14,8 procenta bytů méně.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu 2010 meziročně snížil o 0,6 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 1,7 procenta na 26.868 korun.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červenci v Evropské unii meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,3 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 2,3 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 1,5 procenta.



autor ČTK



Rubriky článků