Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebnictví přijde kvůli zrušení podpory oprav bytů o 15 miliard

22. 9. 2010

Tuzemský stavební průmysl přijde kvůli zastavení státní podpory oprav bytových domů v příštím roce o investice ve výši 15 miliard korun. Na tiskové konferenci při stavebním veletrhu For Arch Praha to dnes uvedli zástupci Centra regenerace panelových domů (CERPAD) a Svazu českých a moravských bytových družstev.


Program Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) od srpna zastavil kvůli nedostatku peněz přijímání nových žádostí na úrokové dotace. Ty měly podporovat opravy panelových a dalších bytových domů. Vláda s penězi pro program nepočítá ani pro příští rok. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se chce ještě pokusit získat dodatečné zdroje pro Nový panel při schvalování rozpočtu SFRB ve sněmovně.

ilustrační foto

Podle CERPAD se zastavení podpory negativně dotkne obyvatel 100.000 bytů v panelových domech, které dosud každoročně procházely regenerací pomocí programu Panel. Centrum upozornilo, že program Panel při dotaci jedné miliardy korun generuje investice ve výši pěti miliard korun. Další pozitivní efekt programu podle CERPAD spočívá také v tom, že přináší ročně 15.000 nových pracovních míst.

Pokud stát nebude poskytovat dotace v dosavadní formě, žádá svaz družstev jiný způsob podpory a zavedení jasných a kontrolovatelných pravidel na komplexnost oprav. Jinak prý hrozí rozsáhlé chátrání panelových oblastí.

V roce 2010 bylo v rámci Panelu podáno více než 700 žádostí o podporu. Loni úředníci v programu schválili úrokové dotace pro 2203 vlastníků domů.

Za posledních šest let se díky úrokovým dotacím z Panelu podařilo opravit zhruba 300.000 bytů v celkovém objemu za více než 50 miliard korun. Na podpoře bylo vyplaceno okolo 11 miliard korun. Na rekonstrukci v Česku podle údajů ministerstva pro místní rozvoj čeká stále ještě 1,3 milionu bytů.



autor ČTK



Rubriky článků