Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vláda schválila rozpočet SFRB na příští rok 1,3 miliardy Kč

16. 9. 2010

Vláda na svém zasedání schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok ve výši 1,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas s tím, že vláda diskutovala i o případném zrušení fondu. Letos fond hospodařil s rozpočtem 3,5 miliardy korun.


ilustrační fotoPremiér upozornil, že z fondu budou letos prakticky vyčerpány všechny disponibilní prostředky nashromážděné z předchozích let. Fond tak nebude příští rok například uzavírat žádné nové smlouvy v programu Nový panel. Zůstane ovšem například program na odstraňování povodňových škod.

"Prostředky v roce 2010 neumožňují realizaci prakticky žádného masivního dotačního programu, nicméně nadále zůstanou ze SFRB financovány programy na úvěry mladým pro pořízení bytu, výstavby sociálních a nájemních bytů, kdy se přechází z formy dotace na formu úvěru, a také budou poskytovány úvěry obcím na opravy a modernizace bytového fondu," řekl Nečas.

"Nicméně vláda dnes také vedla rozpravu o budoucnosti této instituce. Otázkou je, zda udržet 55 zaměstnanců s rozpočtem 60 milionů korun s tím, že obhospodařují pouze revolvingové účty," dodal premiér.

Přijímání žádostí o dotace z Nového panelu zastavil SFRB kvůli nedostatku peněz už v srpnu. Tento krok vyvolal nevoli bytových družstev. Letošní rozpočet na Nový panel pamatoval částkou téměř 1,1 miliardy korun.

Program Nový panel původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů, od loňského května z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů. Čerpání úrokových dotací z uzavřených smluv o podpoře je rozloženo do jednotlivých let po celou dobu splatnosti podporovaného úvěru, tedy až po dobu 15 let.



autor ČTK



Rubriky článků