Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ekonomika nejistě ožívá, průmysl v červenci rostl

7. 9. 2010

Průmyslová výroba v červenci podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 5,3 procenta po červnovém revidovaném růstu o devět procent. ČSÚ dnes rovněž oznámil, že v červenci se snížila stavební výroba meziročně o 4,5 procenta, maloobchodní tržby bez sezonního očištění meziročně klesly o procento a zahraniční obchod skončil s přebytkem 6,3 miliardy Kč, tedy meziročně o 5,4 miliardy korun méně. Podle analytiků údaje ukazují na nejisté oživení ekonomiky, které je z velké míry taženo vývojem v Německu. Statistiky navíc byly ovlivněny nižším počtem pracovních dnů ve srovnání s loňskem.


ilustrační fotoPo očištění od sezonních vlivů průmyslová výroba meziročně stoupla o 10,6 procenta a v porovnání s předchozím měsícem byla vyšší o 0,3 procenta. "Další vývoj bude zřejmě ve znamení současného trendu, pokud jde o další zvolňování tempa růstu ve druhé polovině roku. Až příští rok ukáže udržitelnost a míru oživení průmyslové výroby, která závisí na poměrně slibném vývoji v Německu, ale na druhé straně nejistém globálním vývoji," uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Oldřich Körner.

U maloobchodních tržeb analytik Raiffeisenbank Michal Brožka upozornil, že na ně měl příznivý vliv prodej automobilů a potravin, dolů je naopak stahoval prodej u čerpacích stanic a prodej nepotravinářského zboží. "Spotřebitelům se s létem částečně vrátila chuť k nakupování. Tu sice zmírnil nižší počet pracovních dní oproti stejnému měsíci loni, po očištění o tento vliv ale muselo chování spotřebitelů dělat obchodníkům radost," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Bilance zahraničního obchodu je podle ČSÚ kladná nepřetržitě od roku 2008. Vývoz podle předběžných výsledků vzrostl o 16 procent a dovoz o 20,5 procenta. Nepříznivý vliv na saldo měl meziročně především hlubší deficit obchodu s minerálními palivy o pět miliard korun. Červencová čísla přitom potvrzují podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milana Hovorky růstový trend uplynulých měsíců. "Dynamika vývozu a dovozu zůstává jednou z nejvyšších v Evropské unii. Tahounem zůstává německá ekonomika," uvedl.

Předstih růstu dovozu před vývozem trvá již pátý po sobě jdoucí měsíc. To podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské naznačuje oživení investic v Česku. "Stabilně roste dovoz ropy a plynu, jednak kvůli vyšší ceně a jednak i vyšší spotřebě v ČR. Zvyšuje se i dovoz investičního zboží včetně počítačů a strojů, což naznačuje oživení investic v ČR," uvedla. Letošní přebytek obchodní bilance odhaduje okolo 140 miliard korun. "Ekonomické zpomalení na konci letošního roku může ale konečný výsledek zhoršit," upozornila.

Stavební výroba v Česku během července klesla ve stálých cenách meziročně o 4,5 procenta po červnovém revidovaném poklesu o 4,2 procenta. Počet zahájených bytů se propadl ve srovnání s loňským červencem o 41,2 procenta na 2441 bytů.

"V roce 2010, který bývá označován jako 'pokrizový', je tak výkonnost stavebnictví nižší než v 'krizovém' roce 2009. Rádi bychom byli optimisté. Ovšem těžko hledat optimismus, když detailnější pohled na statistiku nevěští nic dobrého ani o budoucnosti," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Pro budoucnost je totiž podle ní podstatné, kolik bylo vydáno nových stavebních povolení. Jejich počet přitom meziročně poklesl.



autor ČTK



Rubriky článků