Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Vládní škrty můžou podle SPS připravit o práci desítky tisíc lidí

31. 8. 2010

Pokud se uskuteční všechny plánované vládní škrty státních investic, hrozí kolaps českého stavebnictví. O práci můžou přijít až desítky tisíc lidí. Na tiskové konferenci to dnes řekli představitelé Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS). Podle dnes zveřejněného odhadu pražské Hospodářské komory může přijít o práci až 40.000 lidí z odvětví.


ilustrační foto"Neohlašujeme katastrofu, říkáme jen, jak by situace mohla dopadnout, když se nic neudělá," řekl generální ředitel SPS Miloslav Mašek.

Ministerstva postupují podle svazu ve vztahu k veřejným investicím v příkrém rozporu s programovým prohlášením vlády Petra Nečase. Místo podpory investic se uskutečňují "chaotické škrty" bez ohledu na důsledky, tvrdí stavbaři.

"Nesystémový přístup je hlavně v oblasti zastavování staveb, vynucování slev, zastavení programů na zateplování budov a podpory bydlení," uvedl prezident SPS Václav Matyáš. Stavařům vadí hlavně omezování peněz ve Státním fondu dopravní infrastruktury a ve Státním fondu rozvoje bydlení.

Plánované škrty státních investic dnes podrobil kritice také předseda Sekce stavebnictví a územního rozvoje Hospodářské komory hlavního města Prahy a prokurista stavební společnosti Hochtief CZ Vilém Tvrdík. "Veřejná stavební zakázka v prvním pololetí letošního roku poklesla o téměř 40 procent. Tento vývoj spolu s opatřením ministerstva dopravy v pozastavení financování výstavby silnic a železnic způsobí propuštění asi 40.000 zaměstnanců od stavebních firem," uvedl v tiskové zprávě.

Pro zlepšení situace v odvětví navrhuje SPS rychlé přijetí novely stavebního zákona a novely zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí. Svaz navrhuje také zprůhlednění soutěží o veřejné zakázky například zavedením státních expertíz u zakázek nad 300 milionů korun nebo vyhlášením všeobecných podmínek pro zhotovení staveb. Podle svazu je také nutné obnovit přípravu velkých dopravních, energetických a ekologických staveb.

"Členské firmy svazu jsou připraveny ve spolupráci se zadavateli staveb hledat úsporná řešení ve změnách technických parametrů a vybavenosti staveb," uvedl prezident SPS.

Produkce v českém stavebnictví v červnu podle zatím posledních čísel Českého statistického úřadu meziročně klesla o 4,7 procenta po květnovém růstu o půl procenta.



autor ČTK



Rubriky článků