Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ceny rezidenčního bydlení v ČR v pololetí mírně klesly

12. 8. 2010

Ceny rezidenčního bydlení v Česku zaznamenaly v první polovině letošního roku mírný pokles, v průměru se snížily o jedno až dvě procenta. ČTK o tom dnes informovala poradenská společnost King Sturge. Společnost pokles považuje za známku stabilizace cenové hladiny na tuzemském rezidenčním trhu. Stabilizace cen by podle ní měla pokračovat i v druhé polovině roku.


ilustrační fotoKing Sturge uvedla, že metr čtvereční nového bytu v Praze aktuálně stojí v průměru 58.500 korun. Metr čtvereční staršího bytu v hlavním městě stojí přibližně 41.000 korun. Průměrná cena nového bytu v ČR je nyní 34.600 korun za metr čtvereční a průměrná cena staršího bytu v ČR činí 24.450 korun za metr čtvereční.

"Oživení poptávky na rezidenčním trhu je závislé na celkovém zlepšení ekonomické situace v ČR a snížení nezaměstnanosti. Velkou roli hraje i subjektivní pocit, že kupující uzavírá dobrý (nebo ještě lépe výhodný) obchod," míní analytik King Sturge Ondřej Novotný.

V prvních šesti měsících letošního roku bylo na trhu dokončeno meziročně o 5,5 procenta méně bytových jednotek než ve stejném období roku 2009. Jsou dokončovány projekty, jejichž realizace začala nejpozději v první polovině roku 2008.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že počet zahajovaných bytů v první polovině letošního roku poklesl meziročně v průměru o 22,5 procenta. Výrazněji se snížila výstavba bytů v bytových domech, výstavba jednotek v rodinných domech klesla méně.

V Praze je propad rezidenční výstavby vyšší a dosahuje meziročně úrovně 46,5 procenta. I když pokles výstavby postihl více jednotky v bytových domech než v rodinných domech, developeři především v Praze nerezignovali a na trh uvádějí nové projekty, které reflektují aktuální podmínky panující na trhu.

Ukazatelem snížené poptávky je více než 14procentní meziroční pokles poskytnutých úvěrů na bydlení, který vyplývá z dat uveřejněných za prvních šest měsíců roku 2010 Českou národní bankou.



autor ČTK



Rubriky článků