Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

ČSÚ: Stavební produkce v červnu klesla o 4,7 procenta

9. 8. 2010

Produkce v českém stavebnictví v červnu meziročně klesla o 4,7 procenta po květnovém růstu o půl procenta. Počet zahájených bytů se v červnu meziročně snížil o 31,8 procenta na 2448. Stavební úřady vydaly o 6,6 procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o 6,8 procenta. Dokončeno bylo o 41,2 procenta bytů méně. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Za celé první pololetí stavební produkce meziročně klesla o 12,2 procenta.


ilustrační fotoProdukce v pozemním stavitelství se v červnu meziročně snížila o 5,5 procenta, v inženýrském stavitelství klesla o 3,2 procenta. Proti květnu stavebnictví očištěné od sezonních vlivů kleslo o 0,4 procenta.

Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně klesl o 19,2 procenta a počet zahájených bytů v bytových domech se snížil o 45,9 procenta. Stavebníci dokončili v rodinných domech meziročně o 18,3 procenta bytů méně a v bytových domech o 74,1 procenta méně, celkem bylo v červnu dokončeno 1539 bytů.

"Bytové domy jsou spojovány s developery a další vývoj tak závisí na jejich dalším chování," uvedl dnes vrchní ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ Josef Vlášek. Objem zakázek podle něj naznačuje, že v nejbližší době se situace v této oblasti nezlepší.

Stavební úřady v červnu vydaly celkem 9407 stavebních povolení. Na nové stavby jich vydaly 5218, což bylo meziročně méně o 4,3 procenta. Na změny dokončených staveb vydaly úřady 4189 povolení, meziročně o 9,2 procenta méně.

Orientační hodnota staveb povolených v červnu činila 36,8 miliardy korun a meziročně tak klesla o 6,8 procenta. U nové výstavby orientační hodnota stavebních povolení vzrostla o 28,1 procenta na 28,2 miliardy korun. Změnou dokončených staveb by měly vzniknout stavby v hodnotě 8,6 miliardy korun, tedy meziročně o 50,8 procenta méně.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky se ve stavebnictví meziročně snížil o 3,4 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,3 procenta a činila 27.936 koruny.

V evropské sedmadvacítce se podle údajů Eurostatu stavební produkce v květnu meziročně snížila po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,4 procenta. Pozemní stavitelství kleslo o 2,2 procenta a inženýrské stavitelství se snížilo o 1,5 procenta. "Stavebnictví klesá v celé Evropě od prvního čtvrtletí 2008," poznamenala vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová.



autor ČTK



Rubriky článků