Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavaři vidí vývoj stavebnictví černě,mluví o krachu pětiny firem

30. 7. 2010

Stavební firmy vidí výsledky letošního a příštího roku čím dál černěji. Letošní pokles odvětví stavaři očekávají kolem šesti procent a shodují se na tom, že návrat k růstu nemusí nastat ani v roce 2011. Podle odhadů některých odborníků ve stavebnictví zkrachuje pětina firem.


Podniky se stále potýkají hlavně s nedostatkem zakázek, vyplývá z výsledků nové Kvartální analýzy českého stavebnictví. Tu dnes na tiskové konferenci za účasti špiček tuzemských stavebních firem představili společnosti CEEC Research, KPMG Česká republika a Ipsos Tambor.

ilustrační foto"České stavebnictví čeká obtížný rok, v kterém se plně projeví propad zakázek v pozemním stavitelství i dopravní infrastruktuře," uvedl v analýze prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš.

Stimulační opatření, která svaz navrhl a která vláda Jana Fischera přijala, se podle šéfa SPS v tomto roce neprojeví. Do budoucna prý bude rozhodující přístup nové vlády a obnovení růstu ekonomiky v příštím roce.

"Rizikovým faktorem pro další vývoj zůstává možné omezení veřejných zakázek pro stavebnictví z důvodu úspor výdajů veřejných rozpočtů," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ministerstvo dopravy ve středu oznámilo, že kvůli úsporám a výpadkům v příjmech Státního fondu dopravní infrastruktury je možné od srpna očekávat zastavení většiny dopravních staveb. "Sto miliard korun ročně do dopravních staveb už nepůjde, to je minulost," řekl na dnešní akci stavařů ministr průmyslu a obchodu Martina Kocourek.

Podle stavařů bude mít ale omezení veřejných investic tvrdé dopady. "Bez větší podpory investic do dopravní infrastruktury ze strany státu dojde v příštích letech k významnému zpomalení současného tempa výstavby, což bude mít výrazný vliv i na zaměstnanost lidí v tomto oboru," upozornil obchodní ředitel společnosti Eurovia CS Zdeněk Synáček. Podle prezidenta SPS Matyáše je zatím předčasné mluvit o konkrétních dopadech na zaměstnanost, určitě by prý ale o práci přišly tisíce lidí.

Další propouštění v případě zastavení dopravních staveb nevyloučili manažer tuzemské stavební jedničky Skansky CS Jindřich Topol nebo generální ředitel společnosti Strabag Jaroslav Katzer. Generální ředitel společnosti OHL ŽS Michal Štefl odhaduje, že ve stavebnictví zkrachuje pětina firem.

Největší propad zakázek ve stavebnictví jako celku očekávají střední a malé společnosti. Odhady další vývoje se zhoršují také v pozemním stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov.

Aktuální vytíženost kapacit stavebních podniků je ale vyšší než na začátku roku, nyní se pohybuje kolem 82 procent. Podle průzkumu je to výsledek zahájené stavební sezóny a částečně již dřívějšího snížení kapacit. Téměř polovina firem ale stále uvádí, že má míň zakázek než před rokem. Slabá poptávka se také odráží v hospodářských výsledcích stavařů.

Odborník na stavebnictví z KPMG Česká republika Andreas Höfinghoff odhaduje, že české stavebnictví čeká jen pozvolné oživení, které nenastane dřív než v roce 2011. Firmy příští rok očekávají pokles odvětví v průměru o 0,7 procenta.

Výzkum se uskutečnil v červenci 2010 prostřednictvím rozhovorů se stovkou předních manažerů českých stavebních firem.



autor ČTK



Rubriky článků