Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

KM Beta staví v Bzenci výrobnu malty a omítek za 273 milionů Kč

27. 7. 2010

Společnost KM Beta staví v areálu bývalé pily v Bzenci na Hodonínsku nový závod na výrobu maltových a omítkových směsí. Náklady činí 273 milionů korun. Výroba začne na podzim. KM Beta je největším českým výrobcem betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel. V Bzenci již má jeden výrobní provoz. V novém závodě najde uplatnění 25 až 35 zaměstnanců z regionu. Investici dnes společnost oznámila v tiskové zprávě.


 

ilustrační fotoNová výrobna umožní společnosti rozšířit výrobkové portfolio. "Nabídka vyráběných materiálů bude komplexní od vnitřních omítek až k lepidlům, pro která jsou v blízkosti ideální surovinové zdroje," uvedl obchodní ředitel firmy Jan Hruška. Dlouhodobým cílem firmy je podle Hrušky nabídnout veškeré stavební materiály pro hrubou stavbu.

 

Bzenec si firma vybrala především kvůli blízkosti těžby maltového písku. V areálu bývalé pily v průmyslové zóně rostou tři bloky novostaveb. Největší a nejviditelnější je budova mísírny, jejíž střecha dosahuje výšky 50 metrů. Na ni navazuje 70 metrů dlouhá expediční hala s technikou potřebnou k balení. Dalším samostatným objektem je sklad písku.

 

Firma využije i starší objekty v areálu. Stavebníci opraví administrativní budovu. Přilehlé garáže a sklady slouží jako zázemí při stavbě, po zahájení provozu v nich budou sídlit údržbářské dílny. Zkušební provoz začne na konci září. V sortimentu firma nabídne cementové potěry, malty, jádrové a štukové omítky, sanační a tepelně izolační malty a lepidla.

 

Česká firma KM Beta vznikla v roce 1996 a sídlí v Hodoníně, kromě Bzence má další výrobnu také v Kyjově. Od loňského listopadu firma vlastní Cihelnu Hodonín. V roce 2008 firma utržila 580,5 milionu korun, čistý zisk činil 65,5 milionu korun.

 

Výroba vápenopískových cihel má na jižní Moravě dlouhou tradici. V Bzenci vyrostl první podobný provoz v roce 1912. Nedaleko leží rozsáhlé naleziště vátých křemičitých písků, někdy přezdívané též Moravská Sahara. Lokalita dosud slouží jako surovinový zdroj pro výrobu.



autor ČTK



Rubriky článků