Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V Karlovarském kraji vzrostl objem stavebních prací nejvíce z ČR

26. 7. 2010

V Karlovarském kraji se přes ekonomickou krizi stavebnictví letos v prvním čtvrtletí dařilo. Finanční objem stavebních prací byl 501 milionů korun a meziročně vzrostl o 27,9 procenta. To znamenalo největší procentuální nárůst v Česku. V ostatních krajích kromě Jihočeského a Prahy v prvních třech měsících objem stavebních prací realizovaných firmami s 50 a více zaměstnanci meziročně klesl. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

V prvním čtvrtletí se dařilo jak stavitelství pozemnímu s meziročním růstem 33,4 procenta (všechny ostatní kraje vykázaly propad) a výkonem 427 milionů korun, tak inženýrskému stavitelství. To vykazovalo nárůst 5,8 procenta a k tomu dosažený objem 64 milionů korun. V této kategorii se krajům dařilo více a nárůst jich vykázalo šest ze 13 a Praha. Karlovarskému kraji patřilo v prvním čtvrtletí mezi regiony s procentuálním nárůstem výkonů v inženýrském stavitelství sedmé místo.

Pozitivní vývoj stavebnictví v regionu ovlivnila zejména řada velkých akcí. Je to třeba budování rychlostní silnice R6, nákladná modernizace středních škol v Sokolově a Ostrově nebo stavba pavilonu nemocnice v Karlových Varech. V Sokolově se staví nový dopravní terminál, desítky milionů korun jsou pak v regionu investovány do dalších dopravních staveb.

V České republice v prvním čtvrtletí roku finanční objem stavebních prací realizovaných firmami s 50 a více zaměstnanci klesl o 15,3 procenta na 26,1 miliardy korun. Pokles nejvýrazněji ovlivnilo pozemní stavitelství s propadem o 26,1 procenta asi na 10,5 miliardy korun. Inženýrské stavitelství ve stejné době kleslo o 6,9 procenta na zhruba 14,2 miliardy korun.

Pozitivní vývoj stavebnictví v regionu podle statistiků potvrdil i fakt, že průměrný evidenční počet zaměstnanců se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 13,7 procenta a 22 stavebních společností (o čtyři více než koncem roku 2009) zajistilo práci pro 1477 lidí. V úvodu roku pokračoval trend z loňska, a to pokles platů. Meziročně se snížily o 2,3 procenta. Průměrná měsíční hrubá mzda v Karlovarském kraji byla 18.374 korun. V Česku mzda v této kategorii loni vzrostla o 3,2 procenta a dosahovala 25.223 korun.

V Karlovarském kraji bylo v prvním čtvrtletí vydáno 658 stavebních ohlášení a povolení. Meziročně to znamenalo pokles o 15,9 procenta. Nejvíce povolení se týkalo staveb budov, bylo jich 295. Orientační hodnota staveb, na něž byla povolení vydána, dosahovala téměř 1,5 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím roku 2009 to bylo snížení o 28,3 procenta.


autor ČTK



Rubriky článků