Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Euroconstruct zlepšil odhad růstu českého stavebnictví na 2,1 pct

21. 7. 2010

Evropské sdružení Euroconstruct zlepšilo výhled výkonu českého stavebnictví na rok 2011. Jestliže v lednu očekávalo jeho stagnaci, podle nejnovějších odhadů poroste příští rok o 2,1 procenta. Výhled na rok 2012 se nezměnil, v tomto roce podle sdružení poroste celý objem tuzemského stavebnictví o 3,1 procenta. ČTK to sdělila inženýrská a poradenská společnost ÚRS Praha, která je členem Euroconstructu.


"Rok 2010 bude dalším náročným rokem, v letech 2011 a 2012 se však očekává celkové mírné zotavení," uvedli výzkumníci. Oživení oboru ale podle nich nebude všude stejné. Například střední a východní Evropu prý čeká výraznější oživení než v západní části kontinentu. Například v Irsku, Portugalsku a Španělsku bude stavebnictví snižovat výkon i příští rok, očekává Euroconstruct. Nejsilnější výkonnost si naopak zachová stavebnictví v Polsku, kde rostlo nepřetržitě i během krize. V roce 2011 tam bude podle odhadu sdružení posilovat o deset procent.

V případě Česka bude rok 2011 nejbližším obdobím růstu také podle společnosti KPMG Česká republika. "Vzhledem k chybějícím výraznějším podnětům na straně současné poptávky očekáváme, že oživování v českém stavebnictví bude velice pozvolné a přijde nejdříve v roce 2011," uvedl v anketě CEEC Research partner KPMG Česká republika Andreas Hoefinghoff.

V minulých dvou letech zachránily stavebnictví některých zemí vládní stimulační balíčky, uvedla ředitelka irské společnosti DKM Economic Consultants Annette Hughesová. "Nyní však jednoznačně získala přednost finanční konsolidace. Ta bude mít na stavební odvětví nepříznivé důsledky, především na inženýrské stavitelství," soudí odbornice. Poklesu odvětví kvůli škrtům ve veřejných rozpočtech se bojí také manažeři předních českých stavebních firem, vyplynulo z ankety, kterou nedávno uskutečnila společnost CEEC Research.

Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací. Je aktivní od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.



autor ČTK



Rubriky článků